Kamişlo’da bulunan ve bölgeyi yakından tanıyan gazeteci Seyit Evran Cerablus’taki son gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

İMC TV’ye konuşan Evran, “Fırat’ın doğusu” tartışmalarıyla ilgili olarak, YPG’nin “Kendi topraklarımızdayız, çekilme söz konusu değil” şeklindeki resmi açıklamasını hatırlattı.

Cerablus’taki operasyonda TSK’yla birlikte hareket eden ÖSO’yla ilgili de konuşan Evran, kentte IŞİD’in yerine getirilen ÖSO’nun geçmişte örgütle bağlantılı gruplar olduğunu savundu.

Evran, “ÖSO denilen mevcut grupların tamamı El Kaide ve Müslüman Kardeşler gruplarıdır. Cerablus’a komutan olarak gönderilen Seyid Ebubekir isimli kişi daha önce diğer gruplar içerisinde yer almış, DAİŞ’le de yakın ilişkisi olan bir kişi. Elimde belgeler var; bu kişi DAİŞ daha önce Şehba denilen alana saldırırken örgütün bir kolu gibi saldırı gerçekleştiren kişidir. DAİŞ bayrakları ile fotoğrafları var” dedi.

Evran ayrıca, “Cerablus’taki IŞİD elemanları ne oldu?” sorusuna da yanıt verdi, “Onlar oradan hiç çıkmadı, ÖSO elemanları gibi giyindirildiler ve oradalar” iddiasında bulundu.

"AL BAB'A ÇEKİLDİLER"

Dün Cerablus’a başlatılan operasyonun ardından kentteki IŞİD’lilerin sınırın 81 kilometre güneyindeki Al Bab'a çekildiği belirtilmişti.

Suriyeli muhalifler Reuters'a yaptığı açıklamada IŞİD'in Cerablus çevresinden bu bölgeye doğru çekildiğini söylemişti.

KCK liderlerinden Murat Karayılan ise bu konuda "Cerablus’ta da DAIŞ’in ileri gelen, tanınan kadrolarının önceden çekip gittiği, yerel olan birçok kadronun da El Nusra’ya geçtiği görülüyor. Zaten DAIŞ Cerablus’u alırken de bu biçimde bir alma durumu söz konusu olmuştu. Yani burada bir çatışma veya savaş durumu yok; burada anlaşma temelinde bir dönüşüm söz konusudur. Oradaki DAIŞliler, şimdi El Nusra’ya dönüştü; DAIŞ’in tanınan, bilinen kadroları da Bab’a çekildi" ifadelerini kullandı.