Mazıdağı'na bağlı Karataş köyünde, fosfat çıkarmak için yurttaşları göçe zorlayan Eti Bakır Şirketi, bir milyar dolar bütçe ayırdığı tesislerinin alanını genişletiyor. Tesisler için köydeki karakolun yeri değiştirilirken, tehditlere maruz kalan köylülerin mücadelesi ise sürüyor.

Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş (Şemika) köyünde, yurttaşların ekip biçtiği arazilerde fosfat çıkarmak isteyen Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır Araştırma Şirketi’nin 2011 yılından bu yana faaliyete geçirmek için uğraştığı tesislerin alanı her geçen gün genişletiliyor. Yatırım bedeli bir milyar doları aşan tesisler için köyün çeşitli alanlarında yapılan kazı çalışmaları ise sürüyor. 

KARAKOLUN FİNANSÖRÜ CENGİZ HOLDİNG

Hükümete yakınlığı ile bilinen holdinge bağlı tesis alanının genişletilmesi için köydeki karakolun yeri değiştiriliyor. Daha önce tesisin kenarında bulunan karakol için, köy merkezine yakın büyük bir alan tesis edildi. Yapımı halen süren karakolun finansörünün ise Cengiz Holding olduğu iddia ediliyor. 

Bu yıl tamamen bitirilmesi planlanan tesisin yetkililer tarafından sık sık, “Eninde sonunda buraları terk edeceksiniz” sözleri ile tehditlere maruz kalan köylüler ise topraklarını terk etmemekte kararlı.

61 YAŞINDAKİ KORKMAZ: KÖYÜMÜZÜ FABRİKATÖRLERE BIRAKMAYACAĞIZ

Toprağını terk etmemek için mücadele verenler arasında olan 61 yaşındaki Aliye Korkmaz, “Geçmişimiz bu köyde” diyerek tepkisini dile getirdi. Mazıdağ Belediyesine atanan kayyum ile tesis sahiplerinin birlikte hareket ettiğini kaydeden Korkmaz, maruz kaldıkları tehditlere değinerek şöyle konuştu: “Kayyum ‘köyden çıkıp gidin’ diyor. Fabrika sahipleri sürekli tehditler savuruyor. Biz bu köyden asla çıkmayacağız. Köyümüzü fabrikatörlere bırakmayacağız."  

'TESİSLERİ KORUMAK İÇİN KARAKOL YAPILDI’

47 yaşındaki Sadiye Arat ise, son 3 yıl içerisinde baskıların arttığına işaret etti. “Bu da yetmiyormuş gibi köyün yakınındaki tepeye karakol yapıldı” diyen Arat, karakolun tesisleri korumak amacıyla yapıldığını dile getirdi. Karakolun yeni yapılan yerinde artık hayvanlarını otlatamadıklarını söyleyen Arat, tesislerden köy etrafına boşaltılan atık maddelerine tepki gösterdi. 

'KÖYÜMÜZDEN BAŞKA EKONOMİK KAYNAĞIMIZ YOK'

Toprakları dışında geçim kaynaklarının bulunmadığını dile getiren üniversite öğrencisi Sidar Araç da, köy etrafında tesisler için kazılan çukurlara değindi. Çocukları, çukurlara düşme riskinden dolayı dışarıya çıkaramaz hale geldiklerini ifade eden Araç, “Fabrika çalışmaları esnasında patlatılan dinamitlerin sesinden ve yarattığı sarsıntıdan çocuklar etkileniyor. Biz her türlü baskı ve tacize rağmen asla köyümüzü terk etmeyeceğiz" diye konuştu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı