Suriye krizine siyasi çözüm bulmak amacıyla Suriye rejimi ile muhalefet güçleri arasında gerçekleşecek olan Cenevre-3 görüşmelerinde Rojava halkının iradesinin temsil edilmesi için Rojava’da faaliyet yürüten Kürt güçleri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a mektup gönderdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a gönderilen mektupta şu ifadeler yer alıyor:

“Sayın BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a;

Selam ve saygılarımızla,

Suriye halkı son beş yıldır yaşadığı acılara ve ağır trajediye, katletme ve terörle içinde yaşadığı kötü duruma son verilmesi için uzun süredir Cenevre Barış görüşmelerinin gerçekleşmesi beklentisindedir. Dizginsiz savaş ve terör ülkemiz Suriye’yi adeta bir enkaza dönüşmüştür. 5 yıldır bu kriz devam etmekte ve gün geçtikçe daha da derinleşmektedir.

Suriye’nin ikinci büyük oluşumunu teşkil eden Kürt halkı Suriye’de gelişen barışçıl devrim hareketinden önce de büyük acılar yaşamış, göz ardı edilmiş, her türlü kötü uygulamalara maruz bırakılmıştır.

Kürt halkı günümüzde de DAIŞ karanlığının ve türevi çete gruplarının terör saldırılarıyla karşılaşmaktadır.

Bu halkın her şeyden önce uluslararası siyasi çözüm çabalarının halkların haklarını adil ve eşit biçimde garanti altına alması, uluslararası yasalar ve sözleşmeler çerçevesinde ulusal sorununun çözüme kavuşturulması beklentisi vardır. Ancak Cenevre’de gerçekleşenin, Kürt halkına karşı büyük bir haksızlık olduğu görülmektedir. Bu halk özgürlük ve demokrasi uğruna büyük bedeller ve birçok şehit vermiştir.

Altta imzası bulunan siyasi parti ve kesimler olarak, demokratik ve eşit temsiliyete dayanması için sizden, Cenevre-3 görüşmelerinde Rojava Kürtlerine temsil hakkını sağlamanızı talep ediyoruz. Sizleri Kürt halkının davasını görüşmelerin programına dâhil ederek Suriye krizini çoğulcu, demokratik, ilerici ve birleşik bir Suriye temelinde çözüme kavuşturmaya çağırıyoruz.

Suriye’nin ikinci büyük halkı olan Kürtler göz ardı edilip görmezden gelinirse, geleceğin Suriye’sinde güvenlik ve istikrar sağlanamayacaktır. Görüşmelere katılacak olan muhalefet heyetini, Rojava Kürtlerini de bağımsız bir taraf olarak içine alacak ve ülkedeki siyasi çözüm sürecine dâhil edecek bir yaklaşımla gözden geçirip yeniden düzenleyeceğinizi umuyor, bekliyoruz. Bu gerçekleştiği takdirde, tüm Suriye’nin beklediği sonuçları da beraberinde getirecektir.’’

Mektupta imzası bulunan siyasi parti ve kesimler:

1- Suriye Kürtleri Siyasi Danışma Kurulu’nda yer alan Siyasi Partiler Grubu (Suriye Kürtleri Demokratik Sol Partisi, Suriye Kürtleri Demokratik Partisi/El-Wîfaq, Suriye Kürtleri Demokrat Partisi/El-Partî, Suriye Reform Hareketi/El-Îslah, Suriye Kürtleri Demokratik Birlik Partisi/Yekîtî)

2- Demokratik Birlik Partisi (PYD)

3- Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM)

4- Kürdistan Özgürlük Partisi

5- Suriye Kürtleri İlerici Demokratik Partisi (Pêşverû)

(Kaynak: ANF)