İstanbul Esenyurt’ta 18 yaşındaki Mert Değirmenci’nin Kobani protestolarında çenesinden vurularak ölmesinin arkasında, iki ayrı özel hastanenin ihmali çıktı.

Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan şikayete göre Değirmenci, vurulduktan sonra kendi imkanlarıyla gittiği ilk hastanede yarım saat boyunca doktor bekledi. Hiç kimse müdahale etmediği için gittiği tıp merkezinde ise bir saat boyunca sırada bekletildi.

İsmail Saymaz'ın Radikal'de yer alan haberine göre kan kusunca Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne kaldırıldı. Bu kez kalbi durdu. En son Çapa Tıp Fakültesi’ne getirildiğinde, bitkisel hayata girmişti. İki günün sonunda hayatını kaybetti. Değirmenci’nin avukatına göre ilk anda müdahale edilmiş olsaydı Değirmenci hayatta kalmış olacaktı.

Tekstil işçisi olan Değirmenci, yakın akrabası Fırat Değirmenci ile ilçe meydanında Kobani eylemine yönelik polis müdahalesinin ortasına düştü. Atılan gazlardan etkilenerek ara sokağa kaçan iki akraba, polislerle Özel Esencan Hastanesi’nin sağ tarafından gelen silahlı bir grup arasında sıkıştı. İddiaya göre Değirmenci, çevreye rastgele ateş eden gruptan gelen bir mermiyle çenesinden vuruldu.

Yaralandığı halde bilinci yerinde olan Değirmenci, Özel Esencan Hastanesi’ne girdi. Hastanenin acil servisi bomboştu. “Doktor yok mu, yaralı var” diye defalarca bağırdı. Yaklaşık yarım saat boyunca bir doktor ya da sağlık görevlisinin müdahalesini bekledi. Hiç kimsenin yardım etmemesi üzerine akrabaları tarafından alınan Değirmenci, bu kez Elitium Cerrahi Tıp Merkezi’ne götürüldü.

“Silahla yaralanmış bir hasta var” denildiği halde görevli doktor, “Sıranızı bekleyin” dedi. Bekleyiş, bir saat sürdü. Değirmencioğlu, bir saatin sonunda kan kusmaya başlayınca kendisine müdahale edildi. Fakat artık çok geçti. Bilincini kaybetmesi üzerine Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne sevk edildi.

Hastaneye getirildiğinde kalbi durmuştu. Kalp masajı yapıldıktan sonra Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ni gönderildi ve derhal yoğun bakıma alındı. Değirmenci o saatten itibaren bitkisel hayata girdi ve 10 Ekim’de can verdi. Avukat Devrim Avcı Özkurt, kendileriyle görüştükleri Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi yetkililerinin “Doktorlar erken müdahale etmiş olsaydı Mert yaşayabilirdi” dediğini vurguladı. Bu nedenle Özel Esencan Hastanesi ve Elitium Cerrahi Tıp Merkezi hakkında ‘görevini ihmal suretiyle kişinin ölümüne sebebiyet vermek’ iddiasıyla dava açılmasını istedi. Öte yandan, Değirmenci’nin ölümüne ilişkin soruşturma kapsamında yalnızca iki tanığın ifadesinin alındığı, henüz bir şüpheliye ulaşılamadığı öğrenildi.