Rojava'da IŞİD’le savaşırken hayatını kaybeden 13 YPG ve YPJ savaşçısının Habur Sınır Kapısı’nda 10 gündür bekletilen cenazeleri ailelerine teslim edilmesinin ardından bugün memleketlerinde toprağa verildi.

Van, Diyarbakır, Ağrı, Muş, Urfa ve Şırnak'ta savaşçılar için kitlesel cenaze törenleri düzenlenirken, cenazelerin günlerce sınırda bekletilmesine tepki gösterildi ve 'Kürtlerin cenazelerle rencide edilmeye çalışıldığı' belirtildi. Cenazelerde 'barış' talebi de dillendirildi.

CENAZELER TOPRAĞA KAVUŞTU

VAN

Van'ın merkez İpekyolu ilçesine bağlı Yenimahalle Şehitliği'nde binlerce kişinin katılımıyla toprağa verilen YPJ savaşçısı Fidan Yalçın'ın (Jinda Çarçela) cenazesi kadınlar tarafından defnedilirken, cenaze töreninde Yalçın'ın anne, babası ve kardeşleri fenalık geçirdi.

Cenezede konuşan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer, geçici AKP hükümetinin 10 gün boyunca cenazeleri vermeyerek zalimliğini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

AĞRI

YPG'li Ragıp Yıldız (Dewreş Patnos) Ağrı'nın Patnos'a bağlı Dedeli beldesinde binlerce kişi tarafında toprağa verildi. Cenaze töreninde konuşan Ağrı Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık, yaşanan ölümlerin son bulmasını istedi. Sakık'tan sonra konuşan YPG'li Yıldız'ın babası Adil Yıldız ise ölümlerin yerine artık barışın hüküm sürmesi dileğini seslendirdi.

DİYARBAKIR


YPG'li Mümin Kasap (Bager Farqin) ile Ferit Öner (Berxwedan Eylem) Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, son yolculuğuna uğurlandı. Öner'in defin işleminin ardından konuşan MEYA-DER Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Ayşe Dicle, hayatını kaybeden gençlerin halkların özgürlüğü için yaşamını yitirdiğini belirterek, "Bizler de bu gençlerin yolunda yürüyeceğiz" dedi. Erdoğan'ın insanlık dışı bir siyaset yürüttüğünü kaydeden DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hafize İpek ise, "Erdoğan gerçekleştirdiği doğa ve insan katliamları üzerinde günlerce cenazelerimizi rehin tuttu. Günlerdir sınır kapısında direnen ailelerimiz cenazelerimizi alarak, onurlu bir şekilde toprağa verdi. Bizlere düşen görev bu gençlerimizin yolunda yürümektir," dedi. Öner'in babası Fahrettin Öner de "Oğlum namus ve şeref yolunda şehit düştü. O artık sadece benim değil dört parça Kürdistan'ın oğludur" dedi.

MUŞ

YPG'li Nuri Aydın'ın (Welat Mûnzûr) cenazesi, geçişlere izin verilmesi sonrası defnedilmek üzere memleketi Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Rüstemgedik beldesine getirildi.

Günlerdir evladını son kez görmenin hasretini çeken anne Naciye Aydın cenazenin başında gözyaşı dökerken, anne Aydın, "Benim oğlum tam 26 gündür şehit olmuş. Günlerdir 50 derece sıcağın altında bekletiyorlar. Kavuşmamıza izin vermiyorlardı. Emine Erdoğan'a sesleniyorum, onun da ciğeri aynı bizimki gibi yanar inşallah. Oğlumun gittiği yolda gurur duyuyorum. O kalleşliğe ve insanlık düşmanı DAİŞ'e karşı savaşarak şehit oldu" diye konuştu.

Aydın'ın cenaze törenine katılan HDP Muş İl Eşbaşkanı Cihan Akpolat ve HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik de yaptıkları konuşmalarda, cenazeleri engelleyen AKP'nin insanlık dışı yaklaşımına tepki gösterdi.

URFA

Cenazesi teslim alınan YPG'li Ferit Coşkun'un (Serhed Botan) cenazesi ise memleketi Urfa Ceylanpınar'da toprağa verildi.

Cenazede konuşan MEYADER temsilcisi Bilal Deliktaş, cenazelere uygulanan insanlık dışı uygulamaları kınayarak "Şehitlerimizin bize devrettiği miras olan mücadelemizi çok daha yükseltecek ve ilelebet adları ve anılarını yaşatacağız" dedi.

ŞIRNAK

YPG'li Cahit Çapan'ın (Bexwedan Besta) cenazesi, Şırnak'ın Balveren beldesinde Cudi Dağı eteklerinde son yolculuğuna uğrulandı. Cenaze töreninde, cenazelerin Habur Sınır Kapısı'nda 50 derecelik sıcağın altında 10 gün boyunca bekletilmesinden dolayı AKP hükümetine ve Federe Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani'ye yönelik öfke dile getirildi. (DİHA, Evrensel)