Diyarbakır’da yaşamını yitiren HPG’li Devrim Türk’ün toprağa verileceği Yeniköy Mezarlığı’nı ablukaya alan polisler, cenaze törenine katılmak isteyen HDP milletvekillerine “güvenlik” gerekçesiyle engel oldu.
 
Diyarbakır’ın Kulp ilçesi kırsalına yönelik 25 Temmuz’da yapılan hava bombardımanında yaşamını yitiren HPG’li Devrim Türk’ün (Hevidar Amed) cenazesi, uzun süren girişimler sonucunda ailesine teslim edildi. Çocuklarının cenazesini bekletildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Morgu’nda alan aile üyeleri, defnedileceği Yeniköy Mezarlığı’nda tören düzenledi. 
 
Ancak mezarlık içerisinde yer alan camide kılınacak cenaze namazı öncesi caminin etrafı yüzlerce polis, zırhlı araç ve TOMA’larla abluka altına alındı. 
 
Bu esnada Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Farisoğulları, Selçuk Mızraklı, Remziye Tosun’un da aralarında bulunduğu partili bir grup yönetici, cenaze törenine katılmak için mezarlığa geldi. Ancak etrafları polislerce sarılan milletvekilleri ve partili yöneticilerin, mezarlığa girişlerine “güvenlik” gerekçesiyle izin verilmedi.
 
Milletvekillerinin tartıştığı polislerin, ‘Mezarlığa girişinize izin vermeyerek sizin güvenliğinizi sağlıyoruz’ demesi dikkat çekti. 
 
Kılınan cenaze namazı sonrası Türk’ün cenazesi, polis eşliğinde milletvekillerinin durdurulduğu noktadan değil, başka bir kapıdan mezarlığa götürülerek sadece aile fertlerinin katılmalarına izin verildiği bir törenle toprağa verildi. 
 
Milletvekilleri ve partili yöneticiler, ancak defin işlemleri sonrası görüşüp başsağlığı dileye bildikleri aile fertleri ile birlikte mezarlıktan ayrıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı