Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş’ın imara aykırı cemevi yaptırdığı iddiasıyla yargılandığı davada, savcı, Odabaş’ın 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Odabaş’ın avukatları karara itiraz etti, duruşma 19 Eylül’e ertelendi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş hakkında açılan davanın 5. duruşması dün Gaziosmanpaşa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmadan sonra açıklama yapan cemevi yönetim kurulu üyeleri, 2011 yılında imece usulü ile yapılan cemevinin AKP’li Sultangazi Belediyesi’nce yıkım kararı çıkarıldığını ve daha sonra 107 bin lira para cezasına çarptırdığı anımsatıldı.

Açıklamada, “Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanımız Zeynal Odabaş’a imara aykırı yaptırmış olduğu cemevi iddiasıyla 184/1 maddesi gereğince 1 ila 5 yıl hapis cezası onanmasına karar verilmiştir. Avukatlarımızın itirazları sonucunda duruşma 18 Eylül 2014 tarihine ertelenmiştir. Aslında bu davada başkanımız Zeynal Odabaş nezdinde Alevilerin topluca yargılandığını, inançlarımızın yok sayıldığını belirtmek isteriz” denildi. Zeynal Odabaş ise asıl olarak inanç sahiplerinin yargılandığını, adalet istediklerini, inanç merkezlerini koruyacaklarını belirterek özetle şunları söyledi:

“Birlikte var ettiğimiz inanç ve ibadet yerimiz, sözde inançlara saygılıyım diyen siyasi iktidar tarafından inançlarımız yok sayılarak hedef alınmıştır, yerle bir edilmeye çalışılıyor.  Biz Sultangazi’de yaşayan onbinlerce Alevi ve dostlarımız ile birlikte her ne pahasına olursa olsun derneğimizi, inanç merkezimizi koruyacağız. Kendisi gibi düşünmeyen kendisinden olmayanları yok sayanlar bilsinler ki, biz Aleviler barış, hoşgörü, kardeşlik ilkesini temel alıyoruz. Biz yüzyıllardır inançlarımızı baskı altında yaşadık, katliamlar gördük. Biz vardık, varız ve varolacağız.”