Ersever’in ölümü basında ‘’Çok şey bilen adam elleri arkadan bağlı ve başına iki kurşun sıkılarak öldürüldü’’ şeklinde yer almıştı. Ancak yeni ortaya çıkan fotoğraflarda Ersever’in ellerinin önden değil arkadan bağlı olması dışında, başından vurulduğu ve kafasının arkasından giren kurşunların yüzünden çıktığı görülüyor.

Türkiye’de 1993’te kamuoyunun yakından tanığı isimlere yönelik üst üste faili meçhul cinayetler işlendi.

Kürt sorununa silahsız çözüm yolu arayan dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis’in şüpheli ölümleri kadar adı JİTEM’le anılan ve yaptığı açıklamalarla olay yaşatan emekli Binbaşı Cem Ersever’in öldürülmesi de büyük yankı buldu.

17 YILDIR AYDINLATILAMAYAN İNFAZ

Emekli Binbaşı Ersever cinayetinin üzerinden tam 17 yıl geçtikten sonra cesedi bulunduktan sonra çekilen olay yeri fotoğrafları ortaya çıktı. JİTEM’den ayrıldıktan sonra PKK ve JİTEM’in iç yüzü, faili meçhul cinayetler konusundaki açıklamalarını mahkemede tekrarlamaya giderken kaçırılan Ersever’in, bir süre sonra 4 Kasım 1993’te Elmadağ yakınlarında cesedi bulunmuştu. Ersever’in ölümü basında ‘’Çok şey bilen adam elleri arkadan bağlı ve başına iki kurşun sıkılarak öldürüldü’’ şeklinde yer aldı.

ELLER ÖNDEN BAĞLI, BAŞINDA ÇUVAL

Ersever’in dün ortaya çıkan görüntüleri ise birçok iddiayı doğruluyor. Ersever’in ellerinin önden değil arkadan bağlı olması dışında, başından vurulduğu ve kafasının arkasından giren kurşunların yüzünden çıktığı görülüyor.

Ersever’in başının altında çuval bulunması, başına çuval geçirildikten sonra vurulduğu teini doğruluyor. O günün cinayet tutanaklarında, Ersever’in cesedinin akşam vakti güvenlik güçlerine gelen ihbar telefonu üzerine bulunduğu belirtiliyordu. Görüntülerde de çevrenin karanlık olduğu, Ersever’in cesedinin kireç üzerinde yatıyor olduğu görülüyor. Ersever’in ağzının bantlı olduğu ise görüntülerde yer almıyor.

HEP GÜNDEMDE KALMAYI BAŞARDI

Yaşarken de öldükten sonra da gündemden düşmeyen Cem Ersever’in hayatından satır başları:

- Güneydoğu Anadolu’da Jandarma subayı olarak görev yaptığı dönemde kaçakçılarla olan ilişkileri yüzünden birçok kez soruşturmaya uğrayan ancak hiçbirinden ceza almadı.

- Ersever’in adını tüm Türkiye’ye duyurduğu ilk olay Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis’in kuşkulu bir uçak kazasıyla şehit edilmesinden bir ay sonra binbaşı rütbesindeyken 17 Mart 1993 günü 30 arkadaşıyla istifa etmesi oldu.

- İstifa mektubunda “Güneydoğu’da yetkili organlar içerisinde oluşturulan bir çete, cereyan eden hadiselerin gerçek boyutlarının Türk Milleti tarafından görülmesini engellemektedir” diyordu.

- Ahmet Aydın takma adıyla “Üçgendeki Tezgah” ve “APO-PKK-Kürtler” isimli kitaplar yazan Ersever’i, Türkiye’nin gündemine asıl sokan olay ise Aydınlık gazetesine verdiği röportajda Yeşil kod adıyla tanınan Mahmut Yıldırım ve bazı faili meçhuller ile ilgili bilgiler oldu.

- Ersever’in JİTEM içindeki kavga nedeniyle Yeşil ve faili meçhullerle ilgili konuştuğu iddia edildi. Ersever, işadamı arkadaşı Alparslan Ertuğ’dan “eğer kendisine bir şey olursa Güneydoğu’dan tanıdığı Hanefi Avcı’ya haber vermesini” istiyordu.

- Ersever, mahkemeye ifade vermek için 24 Ekim 1993’te Ankara’ya giden Ersever’in cesedi 4 Kasım 1993’de Elmadağ’da bulunmuştu.

Kaynak: Star gazetesi