"Kobane'yi beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz" diyerek yola çıkan ve Suruç'ta yaşanan bombalı saldırıda hayatını kaybeden SGDF MYK üyesi Cebrail Günebakan binlerce kişi tarafından memleketi Elazığ Karakoçan'da sonsuzluğa uğurlandı.

Antep'teki Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından dün Karakoçan Devlet Hastanesi'ne getirilen Günebakan, sabah saatlerinde binlerce kişi tarafından buradan alındı. Üzerinde Cebrail Günebakan ile Rojava'da yaşamını yitiren ve cenazesi getirilemeyen Karakoçanlı MLKP savaşçısı Sinan Sağır'ın resimlerinin yer aldığı "Bizimkiler hep aynı kararlılıkla dövüşür" yazılı pankart açılan törende, göğüslerinde ve ellerinde Cebrail Günebakan'ın resimlerini taşıyan binlerce kişi YPG ve MLKP lehin sloganlar attı. Günebakan'ın cenazesi, onlarca araçtan oluşan konvoyla birlikte köyüne götürüldü.

Yürüyüşe HDP Elazığ ve Diyarbakır milletvekilleri, ESP MYK üyesi Dinçer Ergün, SGDF yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. Yürüyüş kolu geçerken Karakoçan halkı alkışlarla cenazeyi selamladı.

"TOHUMLAR FİLİZLENECEK"

Günebakan, Korkan Köyü Mezarlığı'na getirildi. Mezarlıkta kılınan cenaze namazının ardından Günebakan, omuzlarda defnedileceği yere taşındı. Defin işleminin ardından Suruç'ta yaşamını yitiren 31 kişinin anısına saygı duruşu yapıldı.

Ardından amcası Sabri Günebakan konuştu. Suruç'ta yaşamını yitirenleri anan amca Günebakan, "31 tohum filizlenecek" dedi.

ERBAY: YOLLARI YOLUMUZ, ADLARI ZAFER ANDIMIZ OLACAK

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) adına konuşan Şerife Erbay, partisinin, yoldaşlarının Cebosunu, ailesinin Emrah'ını sonsuzluğuna uğurladıklarını söyledi. Suruç'ta yaşanan saldırının Türkiye ve Kürdistan halklarına, Rojava devrimine, Kobani zaferine, yeni yaşama ve halkların kardeşliğine yapıldığını söyleyen Erbay, "Biliyoruz, korkuyorsunuz, korkun bizden! Hesabını sorduk, soracağız. Zaferlerimizi, devrimlerimizi canımız, kanımız pahasına koruyacağız" dedi.

"Acımız büyük, öfkemiz zapt edilemez, kinimiz kınına sığmaz oldu," diyen Erbay, "Yoldaşlarımızdan, şehitlerimizden aldığımız bayrağı genç yoldaşları başta olmak üzere halklarımız taşıyacak. Yolları yolumuz, adları zafer andımız olacak," diye konuştu.

MLKP: BU KATLİAMIN HESABINI SORACAĞIZ

Bu sırada, MLKP milisleri mezar başına geldi. "Cebrail yoldaş ölümsüzdür", "Yaşasın partimiz", "Katillerden hesabı MLKP soracak" sloganlarını atan milisler MLKP bayrağını Günebakın'ın mezarının üzerine bıraktı. MLKP milisleri Günebakan'ın mezarı başında yaptıkları konuşmada, şunları söyledi:

"Neredeyse hergün bir yoldaşımızı güneşe uğurluyoruz. Biz artık bedel ödemenin ne olduğunu daha iyi biliyoruz. Rojava'da, Şengal'de, Qamişlo'da yoldaşlarımız cüretlice ölümün üzerine yürüyor. Cebrail yoldaşımız partisinin ona verdiği görevlere yanıt olma bilinciyle mevziden mevziye, barikattan barikata koştu. O da tüm şehitlerimiz gibi hak ettiği değere partimiz MLKP tarafından bulacaktır. Suruç'ta bir katliam yaşadık, 31 yoldaşımızı şehit verdik. Onlar bize bir korku vermek istiyorlar, bizi bir ateşin içine çekmeye çalışıyorlar. Ancak bilsinler ki, bu ateşi ilk harlayan bizleriz. Bu ateşle onları yakacak olanlar da bizleriz. Bugün devrimin, sosyalizmin genç yoldaşı, Cebrail Günebakan yoldaş şahsında, partimiz MLKP adına bu cenazeye katılan herkese teşekkür ediyoruz. Bir katliam yaşadık, gencecik yoldaşlarımızı uğurluyoruz günlerdir. Bu katliam hesapsız kalmayacak, partimiz MLKP başta olmak üzere devrimin ve onurun savunucuları bu kanın, katliamın hesabını soracak. Söz veriyoruz, Cebarail yoldaşımızın naaşı başında söz veriyoruz bu katliamın hesabını sorana dek uyumayacağız."

MLKP milisleri and içtikten sonra mezar başında ayrıldı.

ESP: BU COĞRAFYANIN HER YERİNDEN BİR ÇOK YOLDAŞI BULUŞTURDUN CEBO

ESP adına konuşan Hilmi Toy, Suruç şehitlerini andı, cenazeye katılan herkese teşekkür etti. Toy, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Halkımızın yüreği yangın yeri. 31 şehidimizin, partimizin genç oğulları ve kızlarının bize armağanı tıpkı Mazlum Doğanların, Pir Ahmet Solmazların, Bakırcıyanların, Hasan Ocakların, Süleyman Yeterlerin, Hüseyin Demircioğullarının bize devrettiği armağanlardandır. Mücadeleyi büyütmek, görev ve sorumluluklarında en önde olmak."

Halkların kurtuluşu, devrim ve sosyalizm kavgasını büyütmek için can bedeli mücadele verildiğini söyleyen Toy, "Bu coğrafyanın her yerinden bir çok yoldaşı buluşturdun Cebo, sana güle güle diyeceğiz. Acılara esir düşmeden. Bu dağlar seninle daha da güzelleşecek. Biliyoruz, bize bayram günlerini dar edenlere inat bu sokaklara bayram gelecek. Şehitlerimize verdiğimiz söz, devrim ve sosyalizm."

"EKTİĞİNİZ TOHUMLAR YEŞERECEK"

Zeynel Akbaba, HDP ve DBP ilçe örgütleri adına konuşma yaptı. Halkların, Kürt halkının onurlu mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğini belirten Akbaba, "31 canımızı bizden alanları iyi tanıyoruz. AKP ve DAİŞ'ten hesap soracağız. Sizin onurlu mücadeleniz halkların yüreğinde sonsuza dek yaşayacak. Bu uğurda ektiğiniz tohumlar yeşerecek" dedi.

HDP Elazığ Milletvekili Şiyar Aslan ve Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp de konuşma yaptı. Türkiye devrimci ve sosyalist hareketi ile Kürt özgürlük hareketinin tarih boyu verdiği mücadeleyi hatırlatan Aslan, "Devrimciler ölür ama devrimler sürer" dedi. Aslan, Günebakan'ın bıraktığı mücadeleyi halkın sürdüreceğini söyledi. Sibel Yiğitalp, halklara başsağlığı dileklerini iletti.

Konuşmaların ardından Günebakan'ın ailesi köylerindeki evlerinin önünde taziyeleri kabul etti. Cenazeye katılanlar Günebakan anısına verilen taziye yemeğinin ardından evden ayrıldı. Günebakan'ın ailesinin evine çevre köye ve ilçelerden taziye ziyaretleri sürüyor.

(ETHA / Fotoğraflar: @sgdf-basin@halitdemir21@guledepe)