BDP'li Demirtaş saz çalıp, türkü söyledi, Bülent Arınç'a yanıt verdi: Çay partisiysek neden operasyon yapılıyor? Damat Ferit de Erzurum, Sivas kongreleriyle alay ediyordu….

HAKKARİ- BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi ( DTK) için toplanıp çay içtiklerini söyleyen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a Hakkari’nin 3 bin 600 rakımlı Berçelan Yaylası’nda cevap verdi. Demirtaş, "DTK eğer ’Bir çay partisi’ ise o halde savcılar niye bu kadar soruşturma yürütüyorlar. Niye operasyon hazırlığı yapılıyor DTK’ya yönelik. Bunu da kendilerine sormak istiyorum. Bir bakan, bir hükümet sözcüsü kendi ülkesindeki bir sivil meclisle ilgili alay edercesine konuşuyorsa, demek ki o hükümette hiç bir şekilde demokrasi anlayışı gelişmemiş" dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanı ve Hakkari Milletvekili Selahattin Demirtaş, Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, BDP İl Başkanı Orhan Koparan ve kentteki bazı STK temsilcisiyle birlikte, Doğu ve Güneydoğu’daki 70 amatör tiyatrocu gencin rol aldığı, Halepçe katliamını anlatan filmin çekimlerinin yapıldığı Ördekli Köyü’ne giderek film setini ziyaret etti.

Kürtçe çekilen ’Unutmadık Halepçe’ adlı filminin çekildiği köye giden Demirtaş ve beraberindekiler, köy meydanında toplanan film seti ve köylüler tarafından karşılandı. Bir süre film çekimlerini izleyen Demirtaş, daha sonra yerel sanatçıların söylediği Kürtçe şarkılar eşliğinde köylüler ve oyuncularla birlikte halay çekti. Demirtaş, daha sonra eline aldığı sazı çalarken, yerel sanatçılar da şarkılar seslendirdi. Oyuncuların isteği üzerine Demirtaş, saz çalarak ’Barış ve Kardeşlik’ şarkısını seslendirdi. Film setinde yer alan oyuncuların söylediği Kürtçe Rap müziği ilgiyle izleyen Demirtaş, film çekimleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Demirtaş, Halepçe gibi tarih içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş uluslararası arenada örtbas edilmiş ve uluslararası örgütlerin suç ortaklığıyla gerçekleştirilen katliamın bir profesyonel sinema filmiyle tarihe mal edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Kürt sanatına verdiğimiz değer maalesef çok yetersizdir. Bu açıdan Kürt kültür konuları daha güçlü organizasyonlar, kurumsallaşmalarla daha büyük işler yapabilmelidir. Ben buradaki arkadaşların son derece onurlu bir iş yaptıklarını düşünüyorum. Sanat adına yaptıkları çalışma topluma, tarihe mal olacaktır. Film ortaya çıktıktan sonra da umarım uluslararası arenada ses getirecektir. Bu film şeklinde dünyanın bütün ülkelerinde gösterime girecek ve Saddam’ın Kürt halkına yönelik acımasız katliamı bir kez daha hatırlanmış olacak. Bir daha katliamlar yaşanmamak üzere hatırlanmış olacak."

"DAMAT FERİT DE O DÖNEM KONGRELERLE ALAY EDİYORDU"

Köydeki ziyaretinin ardından 4 mevsimin bir arada yaşandığı 3 bin 600 rakımlı Bercelan Yaylası’na giden Demirtaş, burada koyun sağan kadınlarla bir araya gelerek sohbet etti. Demirtaş, DTK’ya ’Çay partisi nitelendirmesi yapan’ Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a sert tepki gösterdi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Aslında onlar DTK’nın şu anda yaptığı görevin ciddiyetini biliyorlar. Fakat kamuoyuna farklı bir şekilde yansıtmak, olayı çarpıtmak için küçümsemeye çalışıyorlar. Oysa DTK sivil bir halk meclisidir. Delegeleri halk tarafından seçilmiştir. İçinde Sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleri vardır ve o kongre en nihayetinde önemli siyasal gelişmeleri takip eden tartışan, önemli siyasal kararlar alan bir kongredir. Bu nedenle DTK’yı küçümseyen yaklaşımlar şu anda çözüme hizmet etmez. Hükümet sözcüleri zaman zaman DTK’ya yönelik açıklamalar yapıyorlarsa da tamamıyla görmezden gelmek, küçümsemek için yapıyorlar. Gerçeğin böyle olmadığını kendileri de biliyorlar. DTK; bir çay partisi ise o halde savcılar niye bu kadar soruşturma yürütüyor, operasyon hazırlığı yapılıyor? DTK’ya yönelik. Bunu da kendilerine sormak istiyorum. Bir de şöyle bir şey var. Şimdi eğer bir bakan, bir hükümet sözcüsü kendi ülkesindeki bir sivil meclisle ilgili alay edercesine konuşuyorsa demek ki o hükümette hiç bir şekilde demokrasi anlayışı gelişmemiş. Demokrasiye inanmıyor. Yani halkın kendi içinde çıkardığı örgütlenmeleri görmek halkı küçük görmektir ve kendisine damat Ferit dönemini hatırlatıyorum ben. Erzurum’da, Sivas’ta Türkler, Kürtler kongre toplarken İstanbul’da Damat Ferit o kongrelerle alay ediyordu. Kendisine bir kez daha tavsiye ediyorum. O dönemi bir daha okusun."

DAMAT FERİT KİMDİR?

Damat Mehmet Ferit Paşa (1853 - 1923), Osmanlı diplomat ve devlet adamı. VI. Mehmet Vahidettin saltanatında 4 Mart 1919 - 30 Eylül 1919 ve 5 Nisan 1920 - 17 Ekim 1920 tarihleri arasında toplam bir yıl bir ay on beş gün sadrazamlık yapmıştır. Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki ulusal kurtuluş hareketine muhalefetinden ötürü vatan hainliği ile suçlanmış ve yurt dışına gitmiştir. (Vikipedi) (RADİKAL)