Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile düzenlediği basın toplantısında Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib iline yönelik saldırıların amacının İdlib'i ele geçirmek olduğunu belirterek, "Bu ciddi bir risk taşıyor. Her bakımdan bir felaket olur" dedi.

Bakan Çavuşoğlu ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Ankara Palas'ta ortak basın toplantısı düzenledi.

İdlib'deki son durumuna ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, saldırı olasılığının ortaya çıktığı ilk günden bu yana Türkiye'nin yoğun çaba gösterdiğini belirtti.

Son dönemde de Suriye'de ateşkesin ihlal edilmesini engellemek ve İdlib'e saldırıları durdurmak için yoğun çaba sarf edildiğini aktaran Çavuşoğlu, Astana'da 4 gerginliği azaltıcı bölge belirlediklerini ancak bunlardan son kalanın İdlib olduğunu vurguladı.

'REJİMİN, İDLİB'İ ELE GEÇİRME İSTEĞİ AÇIK'

Çavuşoğlu, "Rejimin İdlib'e saldırmak isteği ve burayı ele geçirmek isteği açık. Ama rejimin garantörleri var, Rusya ve İran. Rusya ve İran'la temaslarımızı sürdürüyoruz" dedi.

'BAŞINDAN BERİ PLAN İDLİB'İ ELE GEÇİRMEKTİ'

Savunma bakanlıkları, istihbarat birimleri ve dışişleri bakanlıkları düzeyinde İran ve Rusya ile görüşmeler yapıldığına değinen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Burada hiç kimse kimseyi kandırmasın. Buradaki radikal grupların buradan çıkması gerektiği ya da ayrıştırılması konusunda hemfikiriz. Ama bu saldırıların amacı İdlib'i ele geçirmektir. Bu ciddi bir risk taşıyor. Her bakımdan bir felaket olur. Güvenlik bakımından da insani bakımından da. Bu radikal gruplar, terörist gruplar Türkiye tarafından buraya getirilmedi. Bu gruplara karşıysak o zaman Halep'ten, Doğu Guta'dan, Humus'tan hatta güneyden bu terörist grupları niye İdlib'e getirdik? Ya da koridor açarak onların silahlarıyla beraber niye buraya gelmesine izin verdik? Başından beri plan belliydi: 'Bu gruplar buraya gidecek, sonra bu grupların burada bulunmasını bahane ederek, burayı ele geçirmek için saldıracak".

'SALDIRININ YANLIŞ OLDUĞUNU RUSYA'YA İLETTİK'

Güvenlik ve insani bakımdan herkesin net tavır sergilemesi gerektiğini bildiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin özellikle müttefiklerinden bu konuda somut adımlar atılması konusunda destek beklediğini açıkladı.

Saldırıdan sonra da ilgili ülkelerle görüşmelerde bulunduklarını aktaran Bakan Çavuşoğlu, "Saldırıdan sonra da ilgili kurumlarımız arasında temaslar oldu ve bu saldırıların yanlış olduğunu biz net bir şekilde Rusya'ya ilettik" diye konuştu.

'ALMANYA VE TÜRKİYE'NİN POZİSYONLARI ÖRTÜŞÜYOR'

Üçlü formatta gösterilen çabaları, varılacak bir mutabakatı engellemek için bazı grupların ve ülkelerin de provokasyon içinde bulunduğunu anlatan Bakan Çavuşoğlu, Almanya ve Türkiye'nin Suriye ve diğer konularda pozisyonlarının örtüştüğünü belirtti.

Almanya'nın bu süreçte gösterdiği samimi tavrın takdire şayan olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, İdlib ile ilgili özellikle ihlalin önlenmesi konusundaki çabaların devam edeceğini vurguladı.

MAAS: YAKIN İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLMAMIZ GEREKİYOR

Maas'ın açıklamalarından satırbaşları ise şöyle:

NATO'da Türkiye ile ortağız birçok önemli konuda yakın iş birliği içinde olmamız gerekiyor.

Türkiye Avrupa müttefiklik sistemi içerisinde yer alıyor NATO üyesi ve çok sayıda uluslararası standartları kabul eden bir ülke.

Almanya ve Türkiye ilişkilerinde yanlış anlamalar oldu bu konuları da ele aldık.

Uluslararası konuları da ele aldık. Türkiye sınırındaki gelişmeleri endişeyle izliyor bizler de endişeliyiz

Tahran'da yapılacak zirve konusunda Türkiye'yi destekliyoruz.