Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yaşanan S-400 krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti sonucunda Türkiye'nin S-400 almasının ardından yaşanan gerilime ilişkin mutabık kalınmadığını söyledi ve "ABD ile ilişkimizi zehirleyen konular var, biri de S-400" dedi.

Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Rusya'dan alınan S-400'ün de dışında yeni sistemlere ihtiyaç olduğunu söyledi. Çavuşoğlu "Amerika satacaksa Patriot da almak isteriz" dedi. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

"Amerikalılarla çok görüştük, kendilerine yapıcı tekliflerde bulunduk. Endişeniz F35 ve S-400'lerin bir arada çalışmasına yönelikse o zaman uzmanlar bu konuyu incelesin, NATO bu işin başını çeksin. ABD maalesef bu teklifimize bugüne kadar evet demedi. En son Cumhurbaşkanı'mızın Amerika ziyaretinde bu konumu gündeme geldi. S-400 ihtiyaçlarımızın karşılanmasında kimsenin egemenlik alanımıza girmeyeceğini Cumhurbaşkanımız söyledi. Kimseye bir taahütte bulunmadık. Amerika'yla şu anda ilişkilerimizi zehirleyen konular var, bunlardan biri de S-400. Bu konuda mutabık kalmadık. Farklı düşünüyoruz ama konuşmaya devam edelim dedik. Biz konuşmaya devam ederiz ama dayatmacı bir üslubu kabul etmemiz de mümkün değil."

"Yeni sistemlere de ihtiyacımız var, bir tane S-400 bataryası bizim için yetersiz. Daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Amerika satacaksa Patriot da almak isteriz. Harekâtımızı bahane ederek birçok ülke bize tedariğini durdurmak istedi. Biz ne yapıyoruz? Kendimiz üretmeye başladık fakat henüz daha dışa bağımlılık var. Türkiye egemen bir ülkedir neden Rusya ile Amerika arasında kalmak zorunda kalsın. Egemenlik haklarına saygıyı herkes öğrenecek."

"Patriot da alabiliriz, S-400 de alabiliriz. Amerika Kongre'den de onay alabilirse müzakere ederiz, fiyat ve diğer konularda anlaşırız. Ama sözle olmaz. Diğer ülkelerden de alabiliriz. F-35'in ortağıyız bugüne kadar çok ciddi yatırım yaptık. En kötü senaryoyla alamadığımız zaman başka alternatiflere bakmak zorundayız. Hem satmayacaksın hem başka yerden alamayacaksın, böyle bir dünya yok. "