Barış süreci ve ateşkes nedeniyle 9 Ocak 2013'ten bu yana 14 aydır asker ölümü yaşanmazken geçtiğimiz gün Uludere sınır bölgesinde askeri timin geçişi sırasında yol kenarına iki ayrı noktaya yerleştirilen el yapımı patlayıcıların uzaktan kumandayla patlatılmasıyla Uzman Çavuş Musa Somay, hayatını kaybetmişti. Önce, eskiden döşenen mayına basma şeklinde duyurulan haber endişeye yol açmıştı.

Şırnak Valiliğinin kalekol ve güvenlik yolu yapma ısrarı yüzünden çıktığı iddia edilen çatışmalar üzerine İHD heyeti Roboski’ye gitti.

Roboski yaylasında bulunan 15 no’lu sınır bölgesinde uzun zamandır gerginlik devam ediyordu. Bir seneyi aşkın zamandır Şırnak valisinin kontrolünde Roboski yaylasında bulunan Beyaztepe, Düğündağı ve Bakur bölgesinde bulunan kalekolları birbirine bağlayan güvenlik yolu yapımı nedeniyle, asker ile halk arasında gerginlik yaşanıyordu. Ocak ve Şubat ayında köylülerin kalekol ve güvenlik yolunu protesto eylemlerinde askerin tutumunu sertleştirmesi sonucu biri ağır olmak üzere Roboski köylülerinden üç kişi yaralanmıştı.

İnsan Hakları Derneği kaygı verici bu gelişmeler üzerine İHD Genel başkan yardımcısı Av. Serdar Çelebi bir heyet ile Roboski köylüleri ile bir araya gelerek sınır üzerinde olup bitenler üzerine bilgi aldı.

Köye gelen İHD heyeti, Roboski (Ortasu) köyü muhtarı Haşim Encü ve Roboski köylüleri ile toplantının ardından incelemelerde bulunmak üzere Roboski köyünün yaylasında bulunan sınır bölgesine gitmek üzere hareket ettiler.

Köylüler ile yapılan görüşmede Roboski muhtarı Haşim Encü'nün Şırnak'ta bulunan tümen komutanı tarafından öldürülmekle tehdit edildiği öğrenildi.

İzlenimlerinin ardından sınıra bir kilometre uzaklıkta bulunan Şerit yaylası Eski Karakol bölgesinde İHD heyeti adına genel başkan yardımcısı Avukat Serdar Çelebi bir açıklama yaptı.

“30 yıldır süren savaşın sonunda girmiş olduğumuz barış sürecinde çok da anlam veremediğimiz, niye yapıldığını da kimsenin anlamadığı bir şekilde, bu dağın başına bir yol çalışması sürüyor. Burada ne olmuştu, 34 sivil yurttaş öldürülmüştü. Acaba bu yapılmak istenen yol ile o sürece ilişkin her şeyin üstünün örtülmesi mi isteniyor? Ya da barış süreci sekteye mi uğratılmak isteniyor?” diyen Çelebi konuşmasının devamında “olay yeri tesbiti için buradayız, burada ne olmuş ne bitmiş bunu kamuoyu ile paylaşmak için buradayız. Biz de açıkçası ne yapılmak isteniyor anlamadık. Köylüler ve olayı yaşayanlar ile paylaşımlarımız sonucu kafamızda bir şeyler netleşti. Buna ilişkin raporumuzu hazırlayıp kamu oyu ile paylaşacağız” dedi.

Çelebi konuşmasının sonunda hükümete seslenerek “Buradan sessiz duran hükümete çağrımızdır. Burada gelişen provokasyonun engellenmesi gerekir. Barışın dile getirildiği ve ilerleme sarf edilmek istendiği bu sürecin yitirilmemesi gerekir” dedi. (Demokrat Haber)