Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "400 milltevekili" talebiyle ilgili konuşmasını hatırlatarak, HDP binalarına ve Hürriyet gazetesine yönelik saldırın devletin tahriki sonucu meydana geldiğini yazdı. Dündar, “Devlet emretti mi basarlar; “Yeter çocuklar” dedi mi kaçarlar” dedi.

Can Dündar’ın Cumhuriyet’te , “Devlet tahrik etmese, halk tahrik olmaz” başlığıyla (13 Eylül 2015) yayınlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Gözümüzün önünde bir genel prova yapıldı. O gece Cumhurbaşkanı ekrandaydı. Son dönem yaşanan kaostan söz ederken “400 milletvekili alınsa durum farklı olurdu” dedi. Tercümesi çok netti: “Beni başkan seçmediniz, başınıza bunlar geldi.”

İlginç tesadüf; o gün 6 Eylül’dü.

Türkiye 60 yıldır o korkunç “organizasyon”un utancını temizlemeye çalışıyor. Ama“devlet aklı”, hep aynı çalışıyor: “Başkan sıkışık durumda… Parti, ocak başkanlarına haber salalım. Bir iki cam kırsınlar. Polise de haber salalım, karışmasınlar.”

Önce Hürriyet’e, sonra HDP’ye saldıranlara kapı açan polis, bu kadim devlet aklının maşasıdır işte… Vandalların bir emirle saldırıp ikinci emirle çekilmesi de bunun göstergesi… Saldırganların salıverilmesi, polislerin soruşturulmaması, tehdit altındaki diğer kurumların korumaya alınmaması da öyle… Baskında başı çeken vekilin dünkü AK Parti kurultayında divan koltuğuyla ödüllendirilmesi de öyle…
Demem o ki, kitleler sandığımız kadar başıboş değil:

1955’te İstiklal’de, 1993’te Madımak’ta, geçen hafta Hürriyet ve HDP baskınında gördüğümüz bu: Devlet emretti mi basarlar; “Yeter çocuklar” dedi mi kaçarlar.