Fethullah Gülen cemaati ile Cem Vakfı'nın Mamak'ta bugun temelini atmayı planladığı cami-cemevi projesine karşı çıkan yurttaşlar Mamak-Tuzluçayır'da polisle çatışıyor.

İŞKENCEYLE GÖZALTI

Saat 13.50 20 kadar polis, Tuzluçayır Meydanı'nda yakaladığı Bektaş Birdal adlı kişiyi feci şekilde darp ederek gözaltına almaya kalktı. Bunu gören 10 yurttaş, göstericiyi polisin elinden almaya kalktı. Ancak polis göstericiyi yaka paça şekilde akrep aracına götürdü. Akrep aracının çevresinde toplanan yurttaşlara ise biber gazıyla müdahale edildi. Muüdahale 2 yurttaş yaralandı. CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka akrebin yanına gelerek polisle görüştü. Müdahale de Nazlıaka da etkilendi.

Saat 13:30 Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) üyelerinin toplantığı Süyelman Ayten Caddesi'ne o sırada bir TOMA geldi. TOMA'nın dumasına tepki gösteren Aleviler aracın önüne geçerek etten duvar ördü. Bunun üzerine TOMA'dan 'Yolu işgal ederek emniyet aracını engelleyerek suç işliyorsunuz. Dağılmazsanız zor kullancağız' anonsu yapıldı.

Yurttaşlar anonsa rağmen geri adım atmayınca TOMA geri çekilmek zorunda kaldı. Bir polis şefi tartıştığı dernek üyesine 'Bize taş atıyorlar, n'apalım gül mü atalım?' karşılığını verdi.

Saat 13.10 Polis, Tuzluçayır Kavşağı'nda temel atmanın yapılacağı yere doğru çekildi. Kavşağa yaklaşık 3 bin gösterici doldu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyesi 30 kişilik bir grup da oturma eylemi yaptı. Bu sırada kavşaktakilerin barikatlara doğru gelmesi üzerine polis, gaz bombası kullanarak grubu dağıttı.

Barikatların önüne oturan Pir Sultan Abdal Derneği üyelerine yakın mesafeden gaz sıkılması üzerine tartışma yaşandı. Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kemal Bülbül, olay yerine gelerek13.30'da yapılacak basın açıklaması için izin verilmesini istedi. Polis şefi ise izin verilmeyeceğini belirtti.

Öte yandan cami-cemevi projesinin temelinin atılacağı bölgenin etrafına polis tarafından bariket çekildi. Çevrede çok sayıda TOMA, akrep aracı ve çok sayıda çevik kuvvet bekliyor.

Saat 12.30 Bugün saat 14.00'da temeli atılacak projeyi protesto etmek isteyen Mamaklılar Tuzluçayır kavşağında toplanarak eylem yaptı. Polis, toplanan kalabalığa TOMA, akrep, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahae etti. Çatışma ara sokaklarda sürüyor; çevik kuvvet, ara sokaklarda eylemci kovalıyor.

ESNAF KEPENK KAPATTI

Atılan yoğun gazdan o sırada olay yerinden geçmekte olan yurttaşlar da olumsuz etkilendi. Bölge esnafı da kepenk kapattı. (Cumhuriyet)