Türkiye'de koronavirüs (Covid-19) vakaları yüksek seyretmeye devam ediyor.

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı tabloya göre bir süredir vaka sayıları 22 ile 25 bin arasında seyrediyor. Can kayıpları ise 100'ün üstünde yaşanıyor.

Hükümet yetkilileri, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşları gibi birçok kesimin ısrarlı çağrılarına rağmen aşıda istenilen düzeye bir türlü ulaşılamıyor.

Abdulhakim Günaydın'ın Independent Türkçe'de yer alan haberine göre Şimdiye kadar 41 milyon 700 bin kişi birinci doz aşı olurken, ikinci doz aşı olanların sayısı ise yaklaşık 29 milyon.

En az aşı olan kentler arasında Şanlıurfa, Mardin, Bitlis, Diyarbakır, Muş, Batman, Bingöl, Gümüşhane, Siirt ve Iğdır'ın olması dikkat çekiyor.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da aşı olunmaması nedeniyle vaka oranları alarm verecek boyuta ulaştı.

Birçok sağlık kuruluşun koronavirüs polikliniğine dönüştürüldüğü ve ameliyatların da yapılamaz duruma geldiği iddia edildi.

EN BÜYÜK YÜKÜ DOĞU VE GÜNEYDOĞU ÇEKİYOR

İddianın sahibi Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Öğretim Üyesi Kardiyolog Doç. Dr. Muhammed Keskin.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bölge illerinin sonunu düşününce nefesinin daraldığını kaydeden Keskin, şu ifadelere yer verdi:

"Kovid-19'un en büyük yükünü şu an Doğu ve Güneydoğu Anadolu çekiyor. Ameliyatlar yapılamaz hale geldi. Yoğun bakımlar neredeyse tamamen Covid-19'a ayrıldı. Asıl sorun şu ki: aşılama düşük ve tedbir yok. Bu illerin sonunu düşününce nefesim daralıyor."

HER GÜN YENİ YOĞUN BAKIMLAR AÇILIYOR

Diyarbakır Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Sorumlusu ve Uluslararası Doktorlar Derneği Diyarbakır Temsilcisi Doç. Dr. Eşref Araç koronavirüs için hazırlanan yoğun bakımların tam doluluk ile çalıştığını söyledi.

Yaşanan vaka artışı nedeniyle birçok kamu hastanesinde acil hastalar dışında ameliyatların yapılamadığını kaydeden Doç. Dr. Araç, "Poliklinik ve kovid dışındaki hasta yatışları kısıtlı yapılıyor" dedi.

Koronavirüs vaka artışına paralel olarak hasta yatışları ve yoğun bakımların tam doluluk ile çalıştığını ifade eden Araç, "Her gün hem yeni kovid servisleri hem de yeni kovid yoğun bakımlar açılmakta. Kovid vakalarındaki bu hızlı yükseliş devam ederse yakın zamanda mevcut hastanelerde yeni servis ya da yoğun bakım açabilecek fiziki mekan, donanım ve personel bulunması zorlaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

GEREKİRSE TÜM CUMA HUTBELERİNDE AŞ KONUSU İŞLENMELİ

Doç. Dr. Araç, koronavirüs aşı çağrılarıyla birlikte son haftalarda aşılamada hız kazanılmasına rağmen aşı oranlarının çok düşük olması nedeniyle istenen seviyeye gelmesinin biraz zaman alacağını belirtti. 

"Aşılama oranları istenilen seviyeye gelene kadar gerekirse tüm cuma hutbeleri sadece aşı konusunu işlemelidir" diyen Doç. Dr. Eşref Araç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aşı çağrıları daha çok sosyal medya veya klasik medya üzerinden yapılması nedeniyle özellikle kırsalda yaşayan ya da medya ile bağlantısı olmayan kesimlerde bir etkisi bulunmamaktadır. Özellikle kanaat önderleri, cami imamları, taziye evlerindeki görevliler, muhtarlar, site yöneticileri olaya ivedilikle dahil edilip aşı hakkında doğru bilgilendirme yapılması çok önemlidir. Aşılama oranları istenen seviyeye gelene kadar gerekirse tüm cuma hutbeleri sadece aşıyı konu edilmelidir. Bu bilgilendirmeler yerel dilleri (Kürtçe, Arapça) içerecek şekilde düzenlenmelidir."

YATAN HASTA SAYISI İYİCE ARTTI

Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Oğuz, özellikle Kurban Bayramı sonrası başta Batman olmak üzere bölge illerinde ciddi oranda vaka artışlarının yaşandığını söyledi.

Son günlerde vaka artışları nedeniyle yoğun bakım ve servislerde yatan hasta doluluk oranının iyice yükseldiğini ifade eden Oğuz, "Hastanelerde art arda pandemi yoğun bakımlar açılıyor" dedi.

Acil olmayan işlemlerin ertelendiğini dile getiren Dr. Oğuz, "Pandemi süreciyle birlikte yeni bir düzenlemeye geçildi. Acil olmayan bazı ameliyatlar ertelenebiliyor. Dönem dönem vaka sayıları ve hastanelerdeki yoğunluk oranına göre bazen tedbiren bu tarz uygulamalar yapılabiliyor" diye konuştu.

TOPLUM SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATMA HAKKIMIZ YOK

Durumun kendilerini üzdüğünü ve aşı oranlarını artırmak için ciddi emek sarf ettiklerini aktaran Dr. Oğuz, halkı ikna etmek kentteki sivil toplum kuruluşlarıyla (STK) bir araya geldiklerini belirterek devamında şunları kaydetti:

"Pandemi süreci yönetimine ilişkin oluşmuş güvensizliğin aşılanmaya yansımaması için STK'lar olarak devreye girdik. Geçen cumartesi Batman Aşı İnisiyatifi adına halka 'tedirgin olma, aşı ol', 'hem sağlığını hem de toplumun sağlığına sahip çık' şeklinde çağrılarımı yaptık. Sadece bununla yetinmeyeceğiz, belli etkinlik programları çerçevesinde mahallelere çıkıp halk ile bir araya gelerek aşının önemini anlatacağız."

Pandemiyi kontrol altına almanın en etkili ve güvenli aracın aşı olmak olduğunu vurgulayan Oğuz, "Sizin aracılığınızla tekrar halkımıza çağrı yapıyoruz. Lütfen bir an önce aşımızı olalım olmayanları da aşı olmaya ikna edelim. Çünkü toplumsal bağışıklık aşı ile sağlanır. Sorumluluk ile hareket etmek durumundayız. Toplumun sağlığını tehlikeye atmaya hakkımız yok. Bireysel tercihler toplumun sağlığını da ilgilendiriyor. Aşı olunmaması durumunda kendi sağlığımızın yanı sıra toplumun da sağlığını tehlikeye atıyoruz. Lütfen herkes aşısını olsun" çağrısında bulundu.