HDP’li Garo Paylan, 2020 yılı bütçesinin “sarayın” ve “yandaşlarının” bütçesi olduğunu belirterek, “Bu bütçe yüzde 1’in bütçesi. Saray’ın bütçesi var. Saray’ın bütçesi büyümüş” dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmelerine başlandı. 

HDP Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Garo Paylan, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkeyi şirket gibi yönetiyor. Bütçede bir şirket bütçesi” dedi.

‘YÜZDE 1’İN BÜTÇESİ’

Emekliye, işçiye, esnafa, çiftçiye, ekolojiye ve kadına bütçede yer ayırılmadığına dikkat çeken Paylan, şunları söyledi: “Halkın büyük çoğunluğu yoksul. Halkın yüzde 70’i borçlu, neden yoksuluz çünkü kötü yönetiliyoruz. İşsiz sayısı 1 milyondan fazla arttı. 8 milyon işsiz var. Yoksullukla, işsizlikle ilgili herhangi bir vizyon bu bütçede göremedik. Bu bütçe yüzde 1’in bütçesi, Sarayın bütçesi. Cumhurbaşkanı yardımcısı çok lüks bir arabayla Meclise geldi. 8-10 milyonluk arabayla meclise gelip vatandaşa tasarruf yapın deyince size demezler mi ‘önce siz yapın.’  Cumhurbaşkanı 113 bin TL maaş alacak. İhtiyacı yok bunu biliyoruz ama niye bu maaşı alıyor. Halk evine ekmek götüremiyor. Yandaşların, beş tane müteahhittin bütçesi var. Bütçe 5 tane müteahhitti zenginleştiriyor. Yüzde 1’i iyi hissettirmekten başka bir düşüncesi yok bu iktidarın. Oysa yapmamız gereken geniş kesimleri refahla buluşturmak.”

‘BARIŞ OLSA 100 MİLYAR TASARRUF YAPICAZ’

Paylan, şöyle devam etti: “Bu bütçede emeklilikte yaşa takılanları gördünüz mü?  Cumhurbaşkanı 44 yaşında emekli oldu. Ama Sayın Cumhurbaşkanı dönüp emeklilikte yaşa takılanlara ‘siz bir kurşunun kaç lira olduğunu biliyor musunuz’ dedi.  Kaynaklarımız güvenlikçi politikalara gidiyor. Oysa o kaynaklarla bu halkın sorunlarını çözebiliriz. Eğer güvenlikçi politikalardan vazgeçip, barışçı politikalara dönersek halkın sorunlarını gidermiş oluruz. Barış süreci sürdüğü zaman hepimizin refahı vardı. O yıllarda 46 milyar TL harcadık. Bu yıl ki bütçede 160 milyar savunmaya harcanacak. Barış sürmüş olsaydı güvenlik bütçesi 50 milyar olacaktı ve 100 milyar TL tasarruf yapmış olacağız.”