Bursa'da, gündüz saatlerindeki iki aile arasındaki ‘at pisliği' meselesinden çıkan tartışma gece saatlerinde toplumsal olaya dönüştü.

Bursa'da bir grup mahalle sakini, bir Roman'ın silahla ateş edip 16 yaşındaki genç kızı yaralamasını bahane edip ayaklandı. Romanların oturduğu evleri taşa tutup, barakalarını yıkan, at arabalarını ve bir otomobili ateşe veren öfkeli kalabalık sokağa döküldü. Olaylar çevik kuvvetin müdahalesi ile sona ererken 20 civarında kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, olay merkez Osmangazi ilçesi Güneştepe Mahallesi'nde meydana geldi. Dün akşam saatlerinde bir Roman vatandaş, komşusu ile tartışınca pompalı tüfekle ateş etti. Çıkan saçmalardan birisi 16 yaşındaki Beyza Koç'a isabet etti. Genç kız şans eseri hafif yaralı olarak kurtuldu. Hastanede tedavi altına alınan Beyza Koç daha sonra taburcu edildi.

Ancak mahallede Romanlar'ı istemediğini söyleyen mahalle sakinleri iftardan sonra toplandı. Roman vatandaşların oturdukları evi taşlayan, at arabalarını ve bir otomobili ateşe veren mahalle sakinleri yatıştırılamadı. Olayların büyümesi üzerine Emek Polis Merkezi ekiplerine takviye olarak Çevik Kuvvet ve zırhlı araçlar olay yerine sevk edildi. 10 civarında at arabası ile bir otomobil itfaiye tarafından söndürülürken, Romanların oturduğu evlerin yanındaki barakalar da saldırganlarca yıkıldı.

Bölgede ikamet eden Roman vatandaşların araçlarına zarar veren öfkeli kalabalık, yol boyunca at arabalarını ateşe verdi. Bir Roman vatandaşın ikamet ettiği evi de ablukaya alan saldırganların tepkisi evdeki Romanları tedirgin etti. Evden yükselen imdat seslerine rağmen ve kabalık arasındaki sağduyulu insanların çabasına rağmen öfkeli kalabalık, evin yanındaki barakayı yıkıp yaktı. Olay yerine çok sayıda polis ekibi gönderildi. Öfkeli kalabalık, "Kendi hakkımızı biz alacağız" diyerek polis ekiplerine zor anlar yaşattı.

Romanların kendisine silah çektiğini iddia eden mahalle sakini Burhan Koç, "Benim yengeme silah çekmişler sonra ben de onların evine gittim ve babası ile birlikte bana silah çektiler. Silahı ateşleyince saçmalar benim kızıma geldi" dedi.

Güneştepe Mahallesi'nde oturan Giresun, Samsun, Trabzon’dan ve Doğu Anadolu’dan gelen vatandaşlar Romanları sürekli olay çıkardıkları gerekçesiyle bu mahallede istemediklerini söylediler.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı olaylar sonrası 20 civarında kişi gözaltına alındı. Güneştepe Mahallesi'nin geceyi gergin geçirmesi nedeniyle çevik kuvvet sabaha kadar nöbet tuttu. Osmangazi Kaymakamı Osman Taştan da olay yerine gelerek ekipleri yönlendirdi, mahalle temsilcileriyle görüşme yaparak vatandaşların eve dağılmalarını sağladı.

Kelepçelenerek etkisiz hale getirilen zanlılar polis araçlarına konularak Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Gecenin ilerleyen saatlerine kadar olaylar sürdü. Osmangazi Kaymakamı Osman Daştan da olay yerine gelerek mahalleli ile görüşme yaptı. Polis aracından yapılan anonslarla vatandaşların dağılmaları istendi. İlerleyen saatlerde mahalleli evlerine döndü. Çevrede çok sayıda polis aracı devriye görevi için bırakıldı.

Polis ekipleri de araçlarından anons yaparak vatandaşlara sağduyu çağrısı yaptı.