Geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamayan Newroz kutlaması bu yıl Bursa'da Halkların Demokratik Partisi Bursa İl Örgütü’nün (HDP) organizasyonuyla yağmur altında gerçekleştirildi. 

Arabayatağı Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe, MYK üyeleri Ferhat Encü, Turgut Çatar, HDP parti meclisi üyeleri, EMEP Bursa İl Örgütü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Türkiye İşçi Partisi Bursa İl Örgütü, HDP Bursa İl Eş Başkanları ve HDP’liler katıldı.

Alana girişte yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Newroz kutlamasında, belirlenen sloganlar dışında slogan atılmaması ve kadınlara öncelik verilmesine yönelik uyarıda bulunuldu. Etkinlikte, konuşmalar Türkçe ve Kürtçe dillerinde yapıldı. Demokratik kitle örgütlerinin gönderdiği mesajlar okundu.

‘SİZLERİN KABUSU OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

‘Newroz Pîroz Be!’ sözleriyle alandakileri selamlayan Bursa İl Eş Başkanı Nadir Kırlılar, “Bizde bir laf vardır. ‘Aç tavuk kendini buğday ambarında sanır.’ Bizim aç tavuklar ne yapıyor? Gece rüyalarında HDP’yi kapatıyorlar. Hodri meydan! İşte HDP burada. Sizlerin kabusu olmaya devam edeceğiz” dedi.

Pelin Akdemir'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Kırlılar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İktidarın gündemine bakarsınız, Türkiye’nin en büyük sorunu HDP. HDP oy oranlarına lanet edeni bile duyduk. İktidarın büyük ve küçük ortakları HDP’yi ortadan kaldırınca ülkenin bütün dertlerinin buhar olup uçacağını düşünüyorlar. Marketlerde ayçiçek yağını bardaklarda sattıklarından, insanların işsizlikten intihar ettiğinden, üniversite mezunu gençlerin yıllardır iş bulamamasından, asgari ücretin ortalama ücret haline düşmesinden HDP mi sorumlu? Çocuk bezlerinin raflarda kilit altına vurulduğu bir ülkeyi HDP mi yarattı? Borçlarını ödeyemeyen köylülerin, topraklarına bankaların el koyduğu, herkesin boğazına kadar borca battığı bir ülkeyi bizim iktidarımız mı inşa etti? İşçilerin her gün en az beş tanesinin öldüğü bir iş yaşamının sorumlusu biz miyiz? Kadın cinayetlerinin patlamasına yol açan, kadınları her geçen gün daha fazla çalışma yaşamının dışına atarak eve hapsetmeye çalışan biz miyiz? İstanbul Sözleşmesi’nden HDP mi çıktı? Pandemi günlerinde AVM’leri açıp okulları kapatan, parkta yürüyene ceza kesip ‘lebalep’ kongrelere toplananlar da mı HDP saflarında? Çıplak arama gibi insanlık ayıbını bizler mi savunduk? Biden’dan gelecek telefona engel olan HDP mi? Ne yapacağınızı bilemediğiniz 2 milyarlık dolarlık S-400’leri de mi biz aldırdık? ‘Çete mensuplarını hapisten çıkarın, baş tacı edin’ aklını bizden mi aldınız? ‘Atı alan Üsküdar’ı geçti’ dalavereleriyle hayata geçirdiğiniz başkanlık rejimi ülkeyi koca bir enkaz haline getirdi. Toplumun en geniş kesimleri sizlerden yaka silkiyor. İktidarınızı kaybedeceksiniz diye aklınız çıkıyor, ayaklarınız titriyor. Ama o iktidarı elinizden alacağız.”

‘SALDIRI ÜLKENİN TÜM DEMOKRATİK BİRİKİMLERİNEDİR’

Reform paketlerinin hiçbir heyecan yaratmadığını dile getiren Kırlılar, “20 yıldır yönetemediniz. Ülkeyi sorunlar yumağı haline getirdiniz. Yandaşlarınızı zengin etmek dışında bir başarınız yok. Saraylarda kök salan yaşantınızı sürdürebilmek adına HDP’nin ensesinde boza pişirmeye devam ediyorsunuz. O sarayı başına yıkacağız. Bugün saldırılanın sadece HDP olduğunu sananlar, tehdidin geçmesini beklemek için bir kenara sinenler yanılıyor. Saldırı ülkenin tüm demokratik birikimlerinedir. Amaç Kürtlere vurarak iktidarı ezel ebet müebbet kılmaktır. Bugün artık HDP’yi savunmadan demokrasiyi savunmak mümkün değildir.”

Geniş katılıma sahne olan Newroz kutlamasında Ciwan Adar ve Hediye şarkı ve türkülerle kalabalığı coşturdu. Çekilen halayların ardından meydanda Newroz ateşi yakıldı.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ’IN PORTRESİ ALANA ALINMADI

Etkinlikte Selahattin Demirtaş’ın avukatlarından, PM üyesi Avukat Cahit Kırkazak, Newroz kutlama alanına alınmayan Selahattin Demirtaş portresini göstererek konuşmasını yaptı. Alandakileri Kürtçe selamlayarak konuşmasına başlayan Kırkazak, şunları kaydetti:
“Biraz daha direnelim. Yolcudur Abbas, gidiyorlar. Giderken de şaşırıyorlar. Bunların tek sermayesi milliyetçilik ve geri dincilik. Bunların yerliliği ve milliği rant üzerinedir. Suçlarını millilik üzerine gizliyorlar. Günahlarını din üzerinden gizliyorlar. Bugün abdestinden şüphesi olmayan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun namazını kılmasına izin vermeden hukuksuzca kaçırdılar. Bunların zerre kadar bu ülkeye faydaları yoktur. Bir umut coşkusu, bir barış coşkusu olan Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafını bugün buraya alamadılar. Selahattin Demirtaş, bizim yüreğimizdedir. Selahattin Demirtaş, bu coğrafyanın, bu halkın umududur. Selahattin Demirtaş’ın dosyasında bunların milliği de yerliliği de deşifre oldu.”