BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, öğrencilere verilen kredi ve bursların geri ödenmesinde yaşanan sorunların ve öğrencilerin mağduriyetlerinin araştırılması için önerge verdi. Baluken, aynı konuda Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın yanıtlaması talebiyle de soru önergesi verdi.

Baluken, araştırma önergesinin gerekçesinde "Devletin burs dediği ama aslında çoğu borç olarak verilen aylık 300 TL, öğrencilerin yol masraflarını bile zor karşılıyorken eğitim hayatı bittikten sonra büyük bir soruna dönüşmektedir. Çoğu başarılı öğrenci bu borç ve imkânsızlık yüzünden ya lisansüstü eğitim yapmaktan vazgeçiyor ya da ülke dışında daha uygun koşullarda eğitimine devam etmeyi tercih ediyor. Eğitim hayatı bittikten sonra her yıl yüz binlerce mezun karşılarında kendilerine burs diye verilen koca bir borç yüküyle karşılaşıyorlar" dedi.

'BURS DEĞİL, BORÇ VERİLİYOR'

Başbakan Erdoğan'ın her defasında 1 milyon 452 bin kişiye burs verildiğini söylediğini hatırlatan Baluken, gerçek durumun böyle almadığını söyledi. Bakan Kılıç'ın açıklamalarına göre 400 bin öğrencinin burs aldığını kaydeden Baluken, bunun dışında kalan 1 milyon öğrencinin ise devlet tarafından büyük bir yükün altına sokulduğunu söyledi. Bulaken, şunları kaydetti: "Sosyal devlet ilkesinden hareketle bilimsel ve verimli bir eğitim için öğrencilere yeterli desteği vermesi gereken devlet; hem burs miktarını düşük tutarak hem de faiz yoluyla yüklü borçlandırmalar yaparak adeta yoksul öğrencilerin sırtına binmektedir. Üniversiteden mezun olan kişiler hem iş bulmak, hem de devlete olan borçlarını ödemek zorunda kalıyor. Borçlarını ödeyemeyenlerin hesaplarına hergün Toptan Eşya Fiyat Endeksi üzerinden faiz bindirilmekte ve ayrıca faiz miktarı borcun üç katını geçemez dendiği halde, borç anaparanın üç katına ulaştığında bile borca bakanlar kurulu marifetiyle ilave gecikme zammı faizi uygulanmaktadır."

Aynı konuya ilişkin Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi de veren Baluken, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

-Kredi Yurtlar Kurumu kaç öğrenciye burs, kaç öğrenciye kredi vermektedir? Kredi Yurtlar Kurumu'na borçlu olan kaç kişi vardır ve bu borçlulardan kaçının borcu gecikme zammına tabidir? Söz konusu borçlulardan faiz adı altında ne kadar para alınmıştır?
-Tahsil edilen faiz miktarının anaparaya oranı ne kadardır? İktidarınız ve bakanlığınız süresince vergi daireleri, kaç K.Y.K borçlusunun hesabına, verilen kredi borçlarından dolayı el koyma, haciz ve benzeri işlemler yapmıştır?
-Kredi Yurtlar Kurumu'na borçlu olanların borçlarının tahsilinde neden çalışma şartı aranmamaktadır, böyle bir şart getirmeyi düşünüyor musunuz?
-Yüz binlerce kişinin mağdur olduğu kredi borçlarında faiz affı ya da borç yapılandırması düşünüyor musunuz?"

(ETHA)