AKP İstanbul Milletvekili ve anayasa profesörü Burhan Kuzu, darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hâl uygulaması sırasında polisin tavrının "yumuşak" olduğunu savundu. 

AKP'li Kuzu, "OHAL’in sıkıyönetimden farkı şu: Sıkıyönetim olsa asker dipçiği olur ama burada polis geliyor, kibarca götürüyor. En hafif dozunu uyguluyoruz OHAL’in. Bin gramsa biz elli gram veriyoruz ilaç olarak" görüşünü dile getirdi.

Özlem Akarsu Çelik'in Gazete Duvar'da yer alan haberi şöyle: 

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın Prof. Burhan Kuzu'ya sosyal medya hesabından, profesörlüğe yükselmek için girdiği jüride intihâl nedeniyle ceza alıp almadığını ve bu olay sonrası jürinin değiştirilip değiştirilmediğini sormuştu. Kuzu bu iddiaya "H..S" harflerinin yer aldığını bir tweet atmıştı. Küfür olarak algılanan bu tweet'le ilgili açıklamada bulunan Kuzu, "H.S.'yi yanlış anladılar, 'Hadi sen de' demek. Ayrıca bir bilim adamının akademik kimliğini tartışmak, bir kadının namusunu tartışmaya benzer" ifade etti. 

Darbe girişiminin planlayıcısı olmakla suçlanan Fethullah Gülen'in liderliğini yaptığı "hizmet hareketi"nin siyasi ayağının ortaya çıkarılmamasıyla ilgili gelen eleştirilere de değinen Kuzu, "FETÖ’nün en zayıf ayağı siyasettir. Onun asıl hücum ettiği bürokrasidir. Asker, polis, istihbarat birimleri, üniversiteler… Onlar siyasetçiyi yolcu, bürokratı hancı kabul ederler. Her dönem Meclis’in üçte ikisi değişir. Böylesine zayıf bir halkayı niye sahiplensin bu adam?" dedi.

Kuzu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AKP Genel Başkanlığı'na seçilmesiyle birlikte gerçekleşen parti içindeki değişiklerin ardından beklenen Kabine değişikliği için Ramazan Bayramı'nı işaret etti. Kuzu, kabine değişikliğini "Olacaksa Ramazan sonunda olur. İnsanlar bari bayramı yapsın" diye yorumladı. Ayrıca Kuzu, yüzde 51.4 'evet' oyunun açıklanmasıyla sona eren halk oylamasında kabul edilen anayasa değişikliğine göre 2019'da yapılması öngörülen seçimlerle ilgili ortaya atılan erken seçim ihtimalini sıfır olarak nitelendirdi.

Burhan Kuzu, Sözcü gazetesine yönelik yapılan 'FETÖ' operasyonu sonrası ortaya çıkan Fethullah Gülen'le birlikte olduğu fotoğrafla ilgili konuştu. Kuzu şunları söyledi:

Bundan 23-24 sene önceki fotoğraflar. Abant Platformu vardı. Kurucuları bunlarla alakalı değillerdi. Hayrettin Karaman vardı, Yaşar Nuri Öztürk gelirdi. Komünist, solcu, ateistler vardı. Hepimizin ortaklığı demokrasiyi savunmaktı. Tarih, 28 Şubat 1997… Türkiye’nin girdaba girdiği yıllar. Cesur bilim adamları o zaman çıktı. 12 sene benim profesörlüğüm verilmedi, 10 sene derse sokulmadım bu mücadelelerim sebebiyle. Abant toplantılarını Moskova’da, Çin’de yaptılar. 

ABD’de de yapacaklarmış. Beni aradılar Yazarlar Vakfı’ndan. Hocam senin de buna çok emeğin var, herkes korkuyordu, kimse yokken sen geldin dediler. Kimler yoktu ki o zaman! Mehmet Aydın hoca vardı bizim eski bakan. Ben de Amerika’ya gitmemiştim, kendi paramızla göremiyoruz, bu bahaneyle Amerika’yı görürüm dedim. Gittik. Fehmi Koru, Hüseyin Gülerce vardı. New York’a gideceğiz, yolda da Fethullah’a uğrayalım dediler. Yoldan gelmişiz, yemek verdi, yemeyelim mi? Sonra yolumuza devam ettik. ‘Al sana FETÖ’nün siyasi kanadı!’… Allah’tan korkmak lazım.

Söyleşinin tamamı Gazete Duvar'da...