Yanlış anlamadınız. Aynen yukarıda yazdığı gibi. Kürtçe şarkı söylediği için hakkında disiplin soruşturması açılan Hatice Şahin, 7. yıllık hapisliğin sonunda Kocaeli 2 No'lu T Tipi Cezaevi'nden bu nedenle tahliye edilmiyor.

 

23 Şubat'ta cezaevinde 7 yılını tamamlayarak, tutulduğu Kocaeli 2 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilmesi gereken Hatice Şahin, Kürtçe şarkı söylediği için açılan soruşturma nedeniyle bırakılmıyor.

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'ne başvuran Şahin, cezaevi yönetiminin, hakkında açılan soruşturma tamamlanmadan tahliye edilmeyeceğini söylediğini yazdı. 23 Şubat'tan bu yana Kürtçe şarkı söylediği için fazladan hapis yatan Şahin'in bu durumunun ne kadar süreceği ise belirsiz. Soruşturma sonucunun ne olacağı da belirsizliğini koruyor.

 

KÜRTÇE TÜRKÜ SÖYLEDİĞİ İÇİN SORUŞTURMA

Hatice Şahin 27 Kasım'da Kürtçe türkü söylediği için hakkında disiplin soruşturması açıldı. Şahin, 7 Mart'ta bu soruşturma kapsamında infaz hakimliğine ifade verecek. Disiplin soruşturmasının sonunda talep edilen 2 aylık cezanın beraatle mi, onanma ile mi sonuçlanacağı ise o zaman belli olacak. İdarenin Şahin hakkında talep ettiği 2 aylık ceza, infaz hakimliğince onansa bile, Şahin'in ağır ceza mahkemesine itiraz hakkı bulunuyor.

 

SORUŞTURMA NEDENİYLE TAHLİYE ETMEMEK KEYFİ

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Başkanı avukat Taylan Tanay, konunun "koşullu salıverilme" ile ilgili olduğunu belirtti. Siyasi mahkumların, hapis cezalarının 4'te 3'ünü yattıktan sonra koşullu salıverilebildiğini ifade eden Tanay, "1 Haziran 2005'ten sonra, koşullu salıverilmeye, hükümlünün 'iyi halli' olması şartı eklendi. Eğer hükümlülerin bir disiplin cezası varsa, bu süreyi doldurup, disiplin cezası aldığı süre kadarını da 'iyi halli' geçirmesi gerekiyor. Yani eğer bir hükümlüye 3 aylık bir disiplin cezası verilmişse, tahliye edilmesi için bir bu kadar süreyi de cezanın sonlanmasından sonra 'suç işlemeden' geçirmesi gerekiyor. Kişinin iyi halli olup olmadığına ise hapishane idaresi karar verir. Kişiler bu konuda infaz hakimliğine başvurarak itirazda bulunabilirler. Eğer Hatice Şahin'in hakkında bir disiplin cezası değil de bir disiplin soruşturması varsa, tahliye edilmemesi keyfidir. Çünkü, Ceza İnfaz Yasası, 'disiplin soruşturması' değil, 'disiplin cezası varsa' diyor.

 

Cezasının 4'te 3'ünü oluşturan 7 yılı hapishanede geçiren Hatice Şahin'in tahliyesi ise, Kürtçe türkü nedeniyle açılan disiplin soruşturmasıyla önleniyor. Yönetmeliğe göre, disiplin soruşturmasının sonuçlandırılmadığı durumlarda, "iyi hal" kararını idare gözlem kurulu veriyor. Ancak, Kocaeli 2 No'lu T Tipi Cezaevi İdare Gözlem Kurulu, takdir hakkını Şahin'in aleyhinde kullanarak, tahliyesini önledi.

 

YARGISIZ İNFAZ

Hatice Şahin, İHD İstanbul Şubesi'ne gönderdiği mektupta, durumunu şöyle anlattı:

"Yaklaşık 7 yıdır cezaevindeyim. 23 Şubat 2012 tarihinde cezam bitti ve tahliye edilmem gerekiyordu. Fakat cezaevi idaresi anadilim olan Kürtçe ile şarkı söylediğim için hakkımda soruşturma açtı ve bu soruşturmadan dolayı tahliyemi engellemekteler. Soruşturma sonuçlanana kadar beni tahliye etmeyeceklerini söylediler. Ne kadar süreceği ve nasıl sonuçlanacağı belli olmayan bu soruşturmadan dolayı hapis cezam bittiği halde bırakılmamaktayım. 5 gündür fazladan hapis yatıyorum. Kürtçe şarkı söylediğim için bu şekilde cezalandırılmam insanlık ve hukuk dışı bir uygulama. Tahliye edilmemem yargısız infazdan başka bir şey değil." (Süleyman Arıoğlu / Cnnturk.com)