Ermenistan Sanayici ve İşinsanları Derneği, Ermeni İş Kadınları Konseyi ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği’nin (DOGÜNKAD) Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi, yakınlaşmasıyla ilgili olarak hazırladığı “DOGÜNKAD ve Ermenistan İşkadınları Sektörel Buluşması” projesi Diyarbakır’da yapıldı.

 

Ermenistanlı iş kadınları, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret edip bir süre görüştü.

 

Görüşmeye DOGÜNKAD Başkanı Nevin Nil, Ermeni İş Kadınları Konseyi Başkanı (Women’s formen) Başkanı Lilit Avetisyan, Ermenistan Sanayici ve İşadamları Derneği Proje Koordinatörü Armen Melkonyan ve Ermenistan İş kadınları Mkrtichyan Anahit, Karine Ghukasyan, Hasmik Derdzyan, Narine Petrosyan, Hranush Restakyan ve Baghdasarova Maria katıldı.

 

SINIRLARIN AŞILMASINA KATKI

DOGÜNKAD Başkanı Nevin İl, Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi, yakınlaşmasıyla ilgili olarak yaklaşık bir yıldır iyi niyet ve işbirliği sözleşmesi sonunda bir proje hazırladıklarını söyledi. Nil, “DOGÜNKAD ve Ermenistan İşkadınları Sektörel buluşması” adlı projenin mantığını, “sınırdan gönüllere” yani ticari olarak sınırların açılmasına, bölgenin ticaret hacminin artmasına yönelik bir çaba olarak değerlendirdiklerini söyledi. Mezopotamya topraklarının hoşgörüye açık, güzelliğe açık yanının sınırlara da taşmasını istediklerini belirten Nil, “Bu bağlamda iş çevreleri olarak yürüttüğümüz projenin kapalı sınır kapılarının açılmasına bir nebze katkı sunacağını düşündük. Bu projemiz devam edecektir. Bu anlamda sizin desteklerinizin de devam etmesi gönlümüzden geçen duygulardır” diye konuştu.

 

Ermeni İş Kadınları Konseyi Başkanı (Women’s formen) Başkanı Lilit Avetisyan da Ermenistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişki olmadığı için bu projeyi gerçekleştirdiklerini söyleyerek, bu projenin iki toplum arasındaki bağı güçlendireceğini söyledi.

 

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek ise özellikle bölgedeki kadın eksenli çalışmaları önemsediklerini belirterek, “İşadamları sözcüğü alışılagelmiş olsa da iş kadınları denildiğinde o işin tüm ayrıntılarıyla yapılacağı kafamızda şekilleniyor” dedi. İpek, bu oluşumun Türkiye’de ve özellikle bölgede önemli çalışmalara imza atacağına inandığını söyledi.

 

KADINLAR BAŞARDIĞINDA TOPLUM BAŞARIR

“Yürekten inanıyorum ki siz kadınlar başardığında toplum başarmış olacaktır” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, “Siz başardığınızda, biz de bu başarıdan mutlaka pay sahibi olacağız” diye konuştu. Kadın elinin değdiği her çalışmanın bir tılsımı olduğuna inandığını söyleyen Baydemir, Ortadoğu coğrafyasında neredeyse yüz yıldır erkek siyasetçiler ya da erkek egemen siyasetin bir türlü çözüm bulamadığını belirtti. “Ekonomik ve sosyal kalkınma bizi barışa götürecektir” diyen Baydemir, şöyle konuştu: “Bugün burada bulunuşunuzun en önemli sonucu barışa sunacağı katkı olacaktır. Kültürel alışveriş, ticari alışverişler bir müddet sonra barışı da kolaylaştıracaktır. Bundan dolayı da seyahatinizi çok anlamlı buluyorum. Kendi evinize, kendi kentinize hoş geldiniz”.

 

BUGÜNKÜ NESİL KUCAKLAŞMAK İSTİYOR

Diyarbakır’ın çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı bir kent olduğunu anımsatan Baydemir, büyük acılar ve trajediler sonucunda bu özelliğinin darbe aldığını belirtti. Bugünkü neslin yüzyıl önceki vicdansızlığı yüreğinde mahkum ettiğini söyleyen Baydemir, “Bugünkü nesil kucaklaşmak, dostluk ve kardeşlik elini uzatmak istiyor. Sınırların anlamsızlığına inanıyor. Birlikte kardeşçe yaşayabileceğine inanıyor ve bunun çabasını veriyor. Bu tür karşılaşmalar tam da arzulamış olduğumuz birlikte yaşamın temeli olacaktır” şeklinde sözlerini sürdürdü.

 

Kendi yaşamında Kürtçenin yasak olduğu dönemde Kürtçe klamlar dinlediği Erivan radyosunun özel bir anlamı olduğunu anlatan Baydemir, Aram Tigran gibi ortak sanatçılarının da olduğunu anımsattı. En kısa zamanda önyargıların kırılması ve geçmişte olan yaraların sarılması temennisinde bulunan Baydemir, “Umarım hem ticari bağlamda hem kültür ve turizm anlamında ortaklığımız gelişir. Bizlere ne düşüyorsa katkı sunmaya hazırız. Burada kaldığınız sürece hem ev sahibi hem de Diyarbakırlıların deyimiyle baştacısınız” dedi.

 

Baydemir daha sonra konuklarına üzerinde Surp Giragos Kilisesi’nin bulunduğu bir tablo hediye etti.