Cumartesi Anneleri, lise öğrencisiyken gözaltına alınarak kaybedilen Hüseyin Morsümbül için bir araya geldi.

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen kayıp yakınları adına konuşan Sebla Arcan,  "Bu topraklar 'mezarsız ölüler ülkesi' olma utancından kurtulmalıdır" dedi.

Hüseyin Morsümbül'ün akıbetini soran Abacan, "Morsümbül'ü kaybeden, akıbetini soruşturmayarak karanlıkta bırakan tüm asker ve sivil görevlilerin yargılanmasını istiyoruz" dedi. 

Önceki gün Ankara'da görülen Gürümlü davasının 3. duruşmasını da hatırlatan Arcan, "Tüm kayıp davalarında ağır insanlık suçu ithamlarına rağmen, sanıklar korunmaya devam ediyor" dedi.

Arcan, hükümetin bu suçların devamcısı olduğunu belirterek, "496 haftadır hükümetlere sesleniyoruz; gözaltında kaybetme suçunun ortağı olmaktan vazgeçin, hakikati ortaya çıkarma ve sorumluların hesap vermesini sağlama yükümlülüğünüzü yerine getirin" çağrısında bulundu.

34 yıl önce gözaltına alınarak kaybedilen Morsümbül'ün annesinin mektubu da okundu.  "34 yıldır Hüseyin'imin kemiklerini bekliyorum" diyen anne, "Ben iki yavrumu bu kirli, rantçı savaşta kaybeden bir anneyim. Bu acıyı başka anneler yaşamasın diye barış istiyorum. Bütün anneler neredesiniz, niye sokağa dökülüp barış istemiyorsunuz?" diye sordu.

HÜSEYİN MORSÜMBÜL'E NE OLDU?

18 Eylül 1980 akşamı, Morsümbül ailesinin Bingöl'deki evi Yüzbaşı Durmuş Coşkun Kıvrak komutasındaki asker ve polisler tarafından basıldı. Ailenin lise öğrencisi oğlu Hüseyin gözaltına alındı.

"Oğlumu nereye götürüyorsunuz" diyen Hüseyin'in annesine, "ifadesini alıp bırakacağız" yanıtı verildi. Hüseyin, elleri ve gözü bağlı bir şekilde Bingöl Askeri Tugay Komutanlığı'na götürüldü. Onu soran ailesine Hüseyin'in kaçtığı söylendi.

Oysa tabur, yüksek güvenlik önlemleri ile korunuyordu. Hüseyin'in anne ve babası gözaltına alındı. Baba Hanifi Morsümbül ağır işkence gördü. Olaydan 5-6 gün sonra anne Fatma ve baba Hanifi Morsümbül'ün askeri savcılık tarafından ifadesi alındı. Ama Hüseyin'in kaybedilmesi ile ilgili hiçbir işlem yapılmadı, dosya bile açılmadı. Hüseyin'den bir daha haber alınamadı.