Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’ye, Uludere’de ölenler arasında ‘silahlı teröristler’ bulunduğunu söyleyerek, “Biz ulaştığımızda silahlar toplanmıştı. Bu gerçekler yakında ortaya çıkar” dediği iddiasına ölenlerin yakınları tepki gösterdi. Radikal’e o gün yaşanan olaydan sağ kurtulan Davut, Hacı Encü ile Hasan Yürek’le konuştu. Davut Encü, şunları söyledi: “Olay günü toplam 38 kişi olduğu, bunun 34’ünün hayatını kaybettiği ve geriye dört kişi kaldığını dünya kamuoyu biliyor. Bizim gidişimizde de, gelişimizde de yanımızda kesinlikle kimse yoktu. Ölenlerin içinde de bizim bilmediğimiz kimse yoktu. Ölen 34 kişinin 12’si beni yakın akrabamdı, diğerleri de tanıdığım arkadaşlarımdı. Heron görüntülerini açsınlar baksınlar. Kesinlikle bizim dışımızda ve birilerinin olduğu bilgisi yalandır.”

 

Hacı Encü de, “Bizim dışımızda kimse yoktu, sadece beraber kaçağa çıktığımız kişiler vardı. Kimseyle ne bir görüşme gerçekleşti ne de kimseyi gördük. Bu iddia asılsızdır. Olaydan hemen sonra köylülerin dışında kimse yoktu. Köylüler imdadımıza koştu” diye konuştu.

 

Olaydan ağır yaralı olarak kurtulan Hasan Yürek ise şöyle konuşuyor: “Bunların hepsi yalan. Bizimle beraber hiç kimse gelmedi. Hepimiz sivildik. Yolda silahlı veya silahsız hiç kimseyi görmedik. Olay sırasında ben ilk guruptaydım. Bombaların yağdığı sırayı hatırlıyorum. Bayıldım. 11 gün sonra gözümü hastanede gözümü açtım.”

 

Oğlunu kaybeden ve olay yerine ilk gidenlerden olan Zeki Tosun’un açıklamaları ise şöyle: “O gece hepimiz olay yerine aynı anda yetiştik. Değil yanlarında silah, üzerlerinde bir çakı bile yoktu. Bu sözlerin söylenmemesi gerekiyor. Bu sözlerle bizi tekrar bombalıyorlar.”

 

HERON GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANSIN

ANF’ye konuşan, Katliamda kardeşini kaybeden Hikmet Alma, cenazeleri aldıklarında üzerinde uçan Heronların görüntülerini yayınlamasını isteyerek, "Heron görüntüleri yayınlansın, kim yalan söylüyor, herkes görsün" dedi.

 

Şırnak'ın Uludere (Qılaban) İlçesi'ne bağlı Roboski (Ortasu) Köyü'nde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 kişinin yaşamını yitirmesi üzerinden 6 ay geçmesine rağmen yürütülen soruşturmada bir gelişme yaşanmazken, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in, "kafilenin içinde silahlı militanlar olduğu, askerin olay yerine ulaştığı sırada silahların yok edildiği" şeklindeki sözlerine Roboskililer tepki verdi.

 

Katliamda yaşamını yitiren Nadir Alma'nın ağabeyi Hikmet Alma, Şırnak Valiliği'nin kendilerine katliam mağdurlarının yanlış istihbarat sonucu yaşamını yitirdiğini aktardığını belirterek, şöyle konuştu: "Katliam gerçekleştikten 2 gün sonra babam Sadık Alma'nın evine gelen Şırnak Valisi'ne 'bize komplo yaptınız' dememiz üzerine Vali, 'hayır bizim amacımız size komplo yapmak değildi. Bizim aldığımız ihbar PKK'lilerin ağır silahlarla sınırı geçeceği yönündeydi. Ama bizim olay yerinde yaptığımız incelemelerde herhangi bir silah bulmadık Allaha çok şükür' dedi."

 

Alma, katliam yapıldıktan sonra olay yerine ilk ulaşan yurttaşlardan biri olduğunu belirterek, "Biz 2. katliam gerçekleştikten yaklaşık yarım saat sonra olay yerine ulaştık. Yani saat 22.30 ya da en geç 23.00 sularında biz oraya ulaştık. İddia edildiği gibi ne bir PKK'li ne de bir silah vardı yanlarında. Mazot ve sigaradan başka tabi bir de parçalanmış akrabalarımızın bedenleri vardı" dedi.

 

Cenazelerini olay yerinden aldıkları sırada insansız hava aracı Heron'un üzerlerinde uçtuğu bilgisini veren Alma, iddiaların katliamı meşru gösterme çabası olduğunu vurguladı. Olay yerinden herhangi bir PKK'li cenazesinin alınmış olması durumunda Heron'un bunu görmemiş olmasının mümkün olmadığını belirten Alma, "Biz cenazelerimizi oradan aldığımız sırada Heron üzerimizde uçuyordu. Kardeşim toprak altında kalmıştı. Ancak gece saat 02.00 gibi çıkarabildik. O sırada bile Heron görüntü almak amacıyla üzerimizdeydi. Eğer doğruysa söyledikleri, eğer gerçekten PKK'lilerin cenazeleri oradan uzaklaştırılmışsa Heron’un görüntülerini kamuoyuyla paylaşsınlar. Yayınlasınlar o görüntüleri de bakalım kim yalan söylüyor" dedi.

 

KATLİAMI MEŞRULAŞTIRMAK İSTİYOR

Genelkurmay Başkanı Özel'in ortaya attığı iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Alma, katliamı meşrulaştırma çabası olarak değerlendirdiği açıklamayı lanetlediklerini kaydetti. Alma, "Bu iddiaların hepsi katliamı meşru göstermenin çabalarıdır. Lanetliyoruz onları. Nefretle kınıyoruz. Ve peşlerini bırakmayacağız" dedi.