Irak’ın Kandil’e yapılan hava harekatlarında sivillerin öldüğü gerekçesiyle Türkiye’ye nota vermesinin ardından Türkiye’den yalanlama geldi. Dışişleri Bakanlığı, iddialarının asılsız olduğu gerekçesiyle Irak makamlarına nota verdi.

Türkiye’nin Irak’ın kuzeyindeki PKK kamplarına düzenlediği hava harekatı nedeniyle 3 gün önce Irak Türkiye’ye protesto notası vermişti.

Vatan’ın haberine göre, diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre 24 Ağustos’ta Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik, Irak Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Irak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhammed Cevad El Dorki, Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini, sınır bölgelerini bombaladığını ve masum sivilleri hedef aldığını ileri sürdü. Özçelik’e, Irak hükümetinin bu durumu protesto ettiğini ileten Dorki, Türkiye’den operasyonlarını derhal durdurmasını istedi. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi’ne bu talebi de içeren bir protesto notası verildi. İşte bu notaya dün Türkiye’den karşılık geldi.

İddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bu görüntülerin “düzmece” olduğunu iddia etti. Edinilen bilgiye göre, bölgenin havadan çekilmiş görüntülerinde, vurulan hedeflerin uzağındaki bir yolda tespit edilen ve içindeki 7 sivilin öldüğü iddia edilen araç enkazının etrafında, hava saldırısına işaret eden en ufak bir kanıt bulunmadığı görüldüğü söylendi. Yolda hasar ya da krater olmadığını iddia eden kaynaklar, bu görüntülerin ve sivil kaybı olduğu iddiasının “tamamen propaganda amaçlı” olduğunu iddia etti.

“YOLDA VE REFÜJDE NİYE TAHRİBAT YOK?”

Genelkurmay Başkanlığı, ROJ TV’nin olay hakkında koyduğu görüntüleri inceledi. İncelemelerde, şu sonuçlara varıldı: “Türk uçaklarının attığı bombaların tahribat gücü çok yüksek. Oysa vurulduğu iddia edilen araç tahrip olmakla birlikte, üzerinde olduğu yol ve yol kenarındaki refüjde, ROJ TV görüntülerinde bile herhangi bir tahribat izi yok. Eğer Türk uçaklarının attığı bombalarla vurulmuş olsaydı, sadece araç değil, yol ve refüj de büyük zarar görürdü. Dolayısıyla bu aracın Türk uçaklarının attığı bombalarca tahrip olduğu haberleri düzmece ve asılsızdır.”