Selma Kara / Demokrat Haber

Kayseri Hacı Bektaşı Veli Kültür Vakfı’nın Kurucu Başkanı ve ‘Yaşanan Alevilik’ kitabının yazarı Araştırmacı-Yazar Abbas Tan, Okmeydanı’nda yaşanan olayların, Alevileri kışkırtma politikası olduğunu söyledi.

Araştırmacı-Yazar Abbas Tan, dün, Okmeydanı’nda meydana gelen ve 2 Alevi vatandaşın hayatını kaybettiği olayları değerlendirdi. Aleviler olarak, bu tür olayları ilk kez yaşamadıklarını dile getiren Abbas Tan, son dönemlerde polis darbından dolayı hayatını kaybedenlerden 9’unun Alevi olduğuna dikkat çekti. Abbas Tan, “Sadece Gezi olaylarında 8 Alevi öldürüldü. Ölüm gerekçeleri de polis ve adli tıp raporlarında polis tarafından resmen darp edildiği ortaya çıktı. Dün yaşanan olayda da bir yakınının cenazesi için cemevinde bulunan bir gencimiz durup dururken polis kurşunuyla öldürüldü.” dedi.

“TESADÜF DEĞİL”

Söz konusu olayları tesadüf olarak görmenin mümkün olmadığını kaydeden Abbas Tan, “Geçmişte bunları yapanlar paralel devlet mi derin devlet mi diye düşünülüyordu ama bunları yapanların devlet olduğu çok açık. Bu bir tesadüf olamaz. Türkiye’deki 77 milyon nüfusun 30 milyonu Alevi ise ve polis tarafından son dönemlerde öldürülenlerin de 9’u Alevi ise bu ne anlama geliyor? Bunu kim yapıyor sorusunun cevabını bu devleti yönetenlerin vermesi gerekiyor.” diye konuştu.

“İNADINA SAĞDUYULU OLACAĞIZ”

Bu ve benzeri olayların amacının Aleviler’in kışkırtılması olduğunun belirten Abbas Tan, söz konusu oyuna gelmeyeceklerinin ve sağduyu içerisinde hareket etmekten vazgeçmeyeceklerinin de altını çizdi. Aleviler’in sürüklenmek istenen kışkırtmalara gelmeden ve sokağa dökülmeden, yasal olarak hesap soracaklarını ifade eden Abbas Tan, şöyle konuştu:

“Alevi STK’ları vatandaşlarımızı olabildiğince sağduyuya davet ediyor ve bunların siyasete alet edilmesinden uzak durulmasını istiyor. Dün, Ankara’da yapılan basın açıklamasında bile oraya gelen kurum, kuruluş, siyasi parti ve STK’lardan flama ve afiş getirilmemesini istedik. Bizim isteğimiz herkesin bu olaya insani duygularla tepki vermesi. Medyada gösterilen olaylar çok çirkin. Bu, yalnızca Alevilerin, solcuların, aydınların tepki vereceği bir olay değil, insanlığın tepki vereceği bir olay gibi görülmeli. Elbette ki acımız büyük ama acımızı birileri paylaşırken devleti temsil edenlerin Alevilere hakaret etmesi Alevileri tahrik etmesidir. Biz, başbakanı cumhurbaşkanını kınıyoruz ve kendilerinden hesap soracağız. Bizler her cenazemizi hakka yürüyoruz ama geri döndüğümüzde herkesin haddini bildireceğiz. Artık Alevi hareketi onların dilinden konuşacak ama hukuk kurallarının dışına çıkmadan.”

GENEL KURUL ERTELENDİ

Abbas Tan, söz konusu olaylardan dolayı Pazar günü yapılacak olan Alevi – Bektaşi Federasyonu genel kurul toplantısının da ileri bir tarihe ertelendiğini sözlerine ekledi.

Kayseri Hacıbektaş Veli Kültür Derneği ve Vakfı Başkanı Feyzullah Keskin ise, acılarının çok büyük olduğunu belirterek, Pazar günü tüm Türkiye’de yapılacak olan ortak açıklamaya kadar susmayı tercih ettiklerini ifade etti.