Türkiye'nin de kullanıma hazırlandığı Çin menşeli korona virüsü aşısı CoronaVac için farklı ülkelerde farklı sonuçlar açıklanması tartışma yarattı.

Türkiye aşının yüzde 91.25 oranında koruma sağladığını açıklarken, Endonezya yüzde 65.3, Brezilya ise hafif vakalar için yüzde 78 koruma oranına ulaştı.

Uzmanlar, Çin şirketi Sinovac'ın Faz-3 denemelerinden elde edilen sonuçlar konusunda daha fazla şeffaflık çağrısı yapıyor.

Endonezya Gıda ve İlaç Ajansı'ndan (BPOM) bugün yapılan açıklamada, CoronaVac'ın ülkedeki Faz-3 denemelerinde yüzde 65.3 oranında başarı sağladığı belirtildi.

BPOM Başkanı, "Bu sonuçlar, Dünya Sağlık Örgütü'nün en az yüzde 50 koruma kuralını karşılıyor" diyerek CoronaVac'a acil kullanım onayı verdiklerini de açıkladı.

ENDONEZYA 25 VAKA ÜZERİNDEN HESAPLADI

BPOM açıklamasında, koruma oranının, ülkedeki denemelere katılan 1620 kişi arasında görülen 25 vaka üzerinden hesaplandığı belirtildi.

Ancak daha fazla ayrıntı verilmedi. Singapur Ulusal Üniversitesi'nden Dale Fisher ise Reuters'a demecinde, ayrıntılı verilerin paylaşılmamasının hızlı aşılama açısından sorun teşkil edebileceğini, iletişimin 'her zamankinden daha önemli olduğunu' söyledi.

CoronaVac'ın Endonezya'daki denemelerine, 18-59 yaş arasında 1620 gönüllü katılmıştı. Endonezyalı yetkililer, aşının ülkede daha yüksek yaş grubu üzerinde denenmemiş olması nedeniyle önce gençlere ve yetişkinlere aşı yapılacağını, daha yaşlı nüfusun denemelere katıldığı Brezilya'dan gelen sonuçlara göre bu öncelik sıralamasının değişebileceğini söylemişti.

BREZİLYA'NIN SONUÇLARI YÜZDE 78 Mİ, 63 MÜ?

Brezilya'daki denemeleri gerçekleştiren Sao Paulo eyaleti Butantan Enstitüsü ise 60 yaş üzeri gönüllülerin de katılması nedeniyle özellikle merak edilen Faz-3 sonuçlarını geçtiğimiz hafta açıkladı. Ancak aşının yüzde 78 oranında koruma sağladığı yönündeki açıklamanın içeriği tartışma yarattı.

Butantan Enstitüsü Direktörü Dimas Covas, basın toplantısında yüzde 78 oranını açıkladıktan gazetecilerin ayrıntılar konusunda ısrarlı sorularına maruz kaldı. Covas bu noktada, 13 bin gönüllünün katıldığı denemelerde 218 Covid-19 vakasının görüldüğünü, hastalığa yakalananlardan 160'ına plasebo (boş aşı) ve geriye kalanına gerçek aşı verildiğini söyledi. Uzmanlar, bu oranın yaklaşık yüzde 63'lük bir korumaya işaret ettiğini söylüyor.

'YAŞLILAR DAHİL AĞIR HASTALIĞI TAMAMEN ÖNLEDİ'

Bununla birlikte Covas, CoronaVac aşısı yapılan grupta, yaşlılar dahil, ağır hastalığın tamamen önlendiğini, aşı olan kimsenin hastaneye yatmasını gerektirecek şekilde hastalanmadığını vurguladı.

Öte yandan, Brezilya'nın merkezi ilaç düzenleme kurulu Anvisa cumartesi günü yaptığı açıklamada, Butantan'ın acil kullanım onayı için kendilerine yaptığı başvuruda yeterli veri bulunmadığını savundu.

TÜRKİYE'DE YÜZDE 91.25 KORUMA ORANI AÇIKLANDI

Türkiye ise CoronaVac'ın ülke içinde 18-59 yaş arasındaki gönüllülerde yapılan Faz-3 denemelerinin ara sonuçlarına göre yüzde 91.25 oranında koruma sağladığını açıklamıştı.

Kolay depolanması sayesinde gelişmekte olan ülkelerin bel bağladığı CoronaVac aşısının sonuçlarına dair üç ülkeden gelen bu farklı sonuçlar, uzmanların şeffaflık çağrısı yapmasına yol açtı. Sabin Aşı Enstitüsü'nün başkan yardımcısı Denise Garrett, Brezilya'nın açıklamasını ardından "Bize bu sayılar gösterilene kadar, elimizde boş bri açıklamadan daha fazlası yok" dedi.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nde çalışan epidemiyolog Denise Garrett ise "Net veya şeffaf değil. Hafif ve ağır hastalığın, hastaneye yatışın önlenmesi konusunda ikincil sonuçları sundular, hastalığın önlenmesi açısından koruma oranını değil" dedi.