Bozcaada’nın en özel koylarından Beylik Koyu’nun ada halkının ve yerel yönetimin haberi olmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca özel bir şahsa verildiği iddia edildi. Adanın en ünlü plajları olan Ayazma, Sulubahçe ve Habbele’nin işletilmesi için de şu ana kadar 11 başvuru dilekçesi olduğu belirtiliyor.

Koyların işletmelere açılması haberi son dönemde sıkça gündeme gelen Bozcaada İmar Yasası konusuyla birleşince adalıların endişelerini arttırdı. Bu gelişmenin koyların ve plajların özelliğini ve butikliğini kaybettireceği değerlendirmesi yapılıyor.

Bozcaada Haber’den Serkan İlik'in haberine göre Bozcaada Belediyesi ve Bozcaada Kaymakamlığı Beylik Koyu’nun işletmeye açılmasıyla ilgili iddiaları doğruladılar. Bu işlemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapıldığından dolayı kendilerine herhangi bir bilgi verilmediğinden yakındılar.

İddiaya göre bunun üzerine Bozcaada Belediyesi ve Kaymakamlık harekete geçerek diğer plajların ve koyların özel şahıslara devrolmaması ve ranta kurban gitmemesi için Bakanlığa bu yerlerin işletmesini kendilerinin istediklerine dair dilekçelerini “acil” pusulasıyla sundular. Bozcaada AKP İlçe Başkanı Uğur Talay da plajların işletilmesinin özel bir şahsa değil de Bozcaada Kaymakamlığı’na devredilmesi için Bakanlık ile görüşmek üzere Ankara’ya gitti.

NASIL VERİLDİĞİ BELLİ DEĞİL

İddiaya göre önümüzdeki yıllarda Beylik Koyu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çanakkale Bölge Müdürlüğü’nde görevli evrak memuru Zahit Ulaş tarafından işletilecek. Ulaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuru ile Beylik Koyu’nun işletmesini aldı. Fakat Beylik Koyu’nun, nasıl ve hangi usule göre, ihale yolu ile mi yoksa başvuru yolu ile mi bu kişiye verildiği bilinmiyor. Çünkü adada bu konuda herhangi bir ilan ya da bildirim yapılmamış.

Yasalara göre kıyıların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olması nedeni ile plajların ve koyların ihaleye verilmesi ya da şahıslara devredilmesi konusunda yerel yönetimin hiçbir yetkisi bulunmamakta.

Bozcaada’daki Ayazma, Sulubahçe ve Habbele gibi plajların işletme hakkı için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na şu ana kadar özel şahıslarca 11 başvuru yapıldığı iddia ediliyor. Hatta yine Ayazma Plajı’nın işletim hakkı için bir şahsın 750 bin TL teklif ettiği de gelen bilgiler arasında. Yönetmeliğe göre Kaymakamlık ve Belediye’nin bu yerlerle ilgili başvurusu varsa önceliğin yerel yönetimlerde olması yönünde.

Bozcaadalı bazı vatandaşlar “eğer öncelik yerel yönetimlerdeyse, Beylik Koyu’nun işletmesi nasıl oldu da özel bir şahsa verildi, yerel yönetimler ihmalkâr davranıp, başvuruda geç mi kaldı” sorularını dile getiriyor.

Bu eleştirilerin ardından Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ve Kaymakam Abdülgani Mağ ise konu ile alakalı tüm girişimleri yaptıklarını, bu işlemden dolayı oldukça üzüntü duyduklarını ve tüm yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğundan dolayı ellerinin, kollarının bağlı olduğunu belirtiyorlar.

HİÇ KİMSENİN HABERİ OLMADAN

Bozcaada Kaymakamı Abdülgani Mağ, geçtiğimiz Nisan ayında Ayazma Plajı’nın işletme hakkını almak için Bakanlığa başvuru gönderdiklerini belirtti. “Ayazma Plajı’nın işletmesini aldığımız takdirde yeterli miktarda personel alımı yapmamız lazım. O büyüklükte bir plajı işletmek için en az 15 işçi almamız gerekiyor. Mevcut şartlarda bu da pek mümkün değil ama ne yapacağımıza önümüzdeki günlerde karar vereceğiz” diyen Mağ’ın bir anlamda eli kolu da bağlı.

Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz ise Kaymakamlığın hali hazırda Ayazma Plajı’nı işlettiğini ve Ayazma için Kaymakamlığın başvurusu olduğu için bir başvuru dilekçesi göndermediklerini belirtti. Başkan Yılmaz “Fakat Beylik Koyu’nun elden gitmesi ve diğer plajlara da ada dışından birçok başvuru yapıldığını öğrenince plajların şahısların eline geçmemesi için 3 Aralık’ta hemen Belediye Meclis kararı alarak Ayazma, Habbele ve Sulubahçe plajları için bakanlığa Belediye adına dilekçe gönderdik” diyor.

Beylik Koyu’nun işletmesini aldığı iddia edilen Zahit Ulaş konu hakkında konuşmak istemediğini söyleyip, “Beni bu işlere karıştırmayın, bir bilgim yok ” diyerek telefonu kapattı.

Koyların tesisleşmeye açılmasıyla alakalı olarak Bakanlık ile görüşme gerçekleştiren Bozcaada AKP İlçe Teşkilatı ise “Görüşmeler olumlu geçti. Özellikle Ayazma, Sulubahçe ve Habbele'nin işletmesinin şahıslara değil Kaymakamlığa verilmesinden yanayız. Bunun için çalışıyoruz” dedi.

Yetkililerden edinilen bilgiye göre Beylik Koyu’na ait işlemlerin tamamlanarak işletme hakkının verildiği kesinlik kazanmış durumda. Yıllık 30 bin TL fiyatla işletilecek olan koya 6 metrelik büfeler ve gölgelik yapılabilecek. Kumsalda şezlonglar ve şemsiyelerin işletim hakkı koyun işletmesini alan Zahit Ulaş’ta olacak. Diğer plajlarla ilgili durum ve yerel yönetimlerin dilekçe verdiği koyların akıbeti ise bilinmiyor.

Bozcaada halkı koylarının ve plajların ranta kurban gitmesinden endişeli ve ada kültüründen uzak kişilerin bu yerleri işletmesine sıcak bakmıyorlar.

BOZCAADA

Türkiye'nin üçüncü büyük adası. Adanın kuzeybatısında yer alan Bozcaada merkez ilçesi, Çanakkale iline bağlı bir ilçe. Adanın (ve ilçenin) yüzölçümü 40 km², anakaraya uzaklığı 6 km. Resmi nüfusu 2.543 iken, kış aylarında bu sayı 1.500 kişi civarına düşer, yazları ise 5.000'e kadar çıkar.