Bakanlar Kurulu'nun bölge illerinde  "polis noktası" adı altında 36 yeni karakol yapma kararı Erdoğan tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, karakolların büyük bölümü özyönetim ilanlarının olduğu yerlere düşünülüyor.

Bölgedeki mevcut karakollarla birlikte çözüm sürecinde de inşa edilen bölgedeki karakol ve kalekol sayısı bin 600'e ulaşırken, AKP hükümeti karakolları mahallelere kadar taşıma kararı aldı.

KARAKOLLAR İÇİN KAMULAŞIRMA KARARI

25 Ocak'ta gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısında Kürdistan kentlerinde 36 mahallede yeni "güvenlik noktası" adı altında karakol yapımı kararı alındı.

Kararın Cumhurbaşkanlığı'na iletilmesinin ardından söz konusu karakolların yapımına ilişkin onay çıktı.

Bu kapsamda karakolların yapılması için söz konusu mahallelerde de karakolların yapılacağı alanların Hazine adına tescil edilmek üzere İçişleri Bakanlığı'nca acele kamulaştırılması için karar çıkarıldı.

CİZRE’YE  7 KARAKOL

3 gün gibi kısa bir sürede Bakanlar Kurulu'ndan çıkan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan karara göre, Şırnak ve Diyarbakır'da onlarca yeni karakol yapılacak.

Şırnak'ın merkezde Gazipaşa, Bahçelievler, Yeni ve Cumhuriyet Mahallesi'nde 4, Beytüşşebap ilçesinde Elki Mahallesi'nde 2, Cizre ilçesinde Cudi ve Yafes mahallerinde 2'er, Sur Mahallesi ile Çatalköy ve Bozalan köyünde 1'er olmak üzere toplamda 7 yeni polis noktası kurulacak.

İDİL’DE 3 KARAKOL

Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Atatürk, Atakent ve Yeni mahallelerinde birer adet yeni nokta oluşturulması kararı alındı.

Silopi ilçesinde ise Karşıyaka Mahallesi'nde 1, Şehit Harun Boy Mahallesi'nde 2 ve Esenli köyünde de 1 yeni polis noktası oluşturulması kararlaştırıldı. Kenttin yeni polis noktasının kurulacağı diğer bir alan ise Uludere'ye bağlı Klaban Mahallesi.

MARDİN’DE 5 KARAKOL

Toplamda 5 yeni polis noktası oluşturulması kararı alınan Mardin'de ise Dargeçit ve Kızıltepe ilçelerinde 2'er Midyat'ta ise bir yeni polis noktası oluşturulacak.

Söz konusu 5 yeni nokta için de 14 bin 8 metre karenin kamulaştırılmak istenmesi kurulmak istenen aslında polis noktasından ziyade birer kalekol olduğunu da ortaya koyuyor.

Sadece Mardin'in Bahçelievler Mahallesi'nde yapılmak için istenen nokta için 3 bin 10 metrekare alanın kamulaştırılması hedefleniyor.

Erzurum'un Karayazı ilçesine bağlı Bayraktar Mahallesi'nde de polis noktası adı altında yeni bir karakol yapımı hedefleniyor.

Bu kapsamda da karakolun yapılacağı bölgede 350 bin 83 metrekarelik arazi üzerinde 7 bin metrekarelik bir alanın işgali amaçlanıyor.

Diyarbakır'da Silvan, Ergani ve Bağlar ilçelerinde 4 yeni karakol yapılacak. Bu kapsamda yeni karakollardan 2'si Ergani ilçesine bağlı Bahçekaşı ve Kemaliye mahallelerine, Silvan'ın Mescit Mahallesi ve Bağlar'ın Bağcılar Mahallesi'nde de yeni noktalar kurulacak.

Yeni noktaların kurulacağı bu kapsamda kamulaştırma yetkisinin çıkartıldığı kentlerden birisi de Bingöl. Bingöl'ün Adaklı, Karlıova ve Yayladere ilçelerinde kamulaştırılma yapılarak, yeni polis noktası adı altında karakol yapılacak. Kars ve Hakkari'de de yeni karakol yapımı adı altında kamulaştırma yapılacak.

Kürdistan'da 36 yeni polis noktası adı altındaki karakol yapımına ek olarak batıda da Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde de kamulaştırma yapılarak, karakol yapımı kararı alındı.

Buna göre; Aydın'ın Ortaklar Mahallesi, Ankara'nın Mamak ilçesi Altıağaç Mahallesi ile Mersin'in Tarsus ilçesinde bağlı Kemalpaşa Mahallesi'nde de yeni karakol yapımı kararı alındı.