Boğaziçi Üniversitesi önündeki sergide Kabe fotoğrafının yer almasına ilişkin soruşturmada tutuklanan D.D. ve S.C.U. cezaevinden mesaj gönderdi.

İki Boğaziçili öğrenci tutuklu bulundukları Metris Cezaevi'nden avukatları aracılığıyla gönderdikleri mesajda arkadaşlarına çağrı yaptılar.

Öte yandan Kabe fotoğrafının da bulunduğu sergiyi düzenleyen Boğaziçi Üniversitesi sergi ekibi de bir açıklama yaptı.

'SİNİRLİYİZ VE YANLIŞLARI GÖREBİLİYORUZ AMA...'

D.D. ve S.C.U. adına gönderilen mesajda, “Birçok şey var yazdım umarım ilerde paylaşacağım. Acil bir mesajım var. Eylemleri barışçıl ve sanatla, kimseyle çatışmaya girmeden sürdürebilsek ellere koz vermemiş ve gündemi değiştirmelerine izin vermemiş oluruz diye düşünüyorum. Evet hepimiz sinirliyiz ve yanlışları görebiliyoruz ama mücadele etmeyi bilmedikleri yollarla devam edersek ne yapacaklarını bilmeyecekler. İstedikleri kaosu vermek yerine, barışçıl yollarla ve belki de Boğaziçi sevgi mantığını tüm üniversite ve ülkeye yayarak mücadele edebiliriz. Sanat kalın, hoş çakalın” denildi.

SERGİ AÇIKLAMASI: KABE FOTOĞRAFI NEDEN YERDEYDİ?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarının ardından Kabe fotoğrafının gündeme gelmesiyle birlikte siyasetçilerin de açıklamalarına konu olan sergi düzenleyicileri de bir açıklama yaptı.

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi sergi ekibinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Okulumuzda süregelen demokratik hak ve eylemlere yaratıcı şekilde destek olabilmek adına sanatsever öğrenci arkadaşlarımızın katılımı ile 3 gün boyunca düzenlenen sergide bir kısmı anonim olmak üzere 150'den fazla sanatçının 400'den fazla eseri sergilenmiştir. Bounsergi tamamen bağımsızdır ve hedef gösterilen, Güzel Sanatlar Kulübü, LGBTİ+ ve geri kalan kulüplerden ve topluluklardan bağımsız bir oluşumdur.

Cumhuriyet Savcılığının soruşturmasına konu olan eserin yere kasıtlı olarak serilip hakaret kastıyla üzerine basıldığı iddiaları tamamen asılsızdır. Zira 400'ü aşkın eserin sergilenmekte olduğu alanda lojistik yetersizliklerden dolayı birçok eser yere konulmak suretiyle sergilenmiştir. Alan yetersizliği sebebiyle yapılan sergileme şekli bir esere özel değildir.

Sergiyi düzenleyen öğrencilerin hiçbirinin dini değerleri aşağılama veya halkı kin ve nefrete teşvik etme gibi bir amacı bulunmamakta. Kaldı ki söz konusu serginin felsefi ve doğuş amacı da her türlü ayrımcılığa karşı çıkmak ve bu ayrımcılığın önüne geçmektir. Anılan eserin öğrencilerin bireysel fikirleri olarak dayatılması ve bireysel fikirleri olduğunun ileri sürülmesi kabul edilemez.

Arkadaşlarımız masum, tarafsız barışçıl ve kapsayıcı bir sergi düzenledikleri halde asılsızca suçlanmakta. Olaylar tamamen gerçeğe aykırı olarak lanse edilmekte ve işbu karalama kampanyası üzerinden yargısızca infaz edilmek suretiyle hedef gösterilmekte. Bilinmelidir ki okulumuzda sergilenen eserlerin tamamı dil, din, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç mezhep vb. konularda ayrımcılığa karşı çıkmak amacıyla üretilmiş ve sergilenmiştir. Arkadaşlarımıza yapılan hukuka aykırı tutuklamalar, gözaltılar ve verilen ev hapsi cezaları tamamen bu karalama kampanyasının bir sonucu. Tüm bunlara ek olarak, bugün gerçekleştirilen gözaltılarda arkadaşlarımızın sözlü tacize ve hatta fiziksel şiddete maruz bırakıldıklarına üzülerek şahit oluyoruz. Bu haksız ve hukuksuz uygulamalara son verilerek gözaltına alınmış ve tutuklanmış tüm arkadaşlarımızın en kısa süre içerisinde serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”