Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, AK Partili Melih Bulu'nun yerine yine bir kararnameyle bulunun yardımcısı Mehmet Naci İnci'nin atanmasına tepki gösterdi.

Bulu'nun atanmasına yönelik tepkinin kişiye değil rektör görevlendirme şeklinde olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“2 Ocak günü Melih Bulu’nun atanmasına karşı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri olarak 'Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz' diyerek başlattığımız mücadelemizde itirazımız sadece üniversite dışından bir kişinin atanmasına yönelik değildi. Kabul etmediğimiz temel hususlar; rektör atama sürecinin üniversitenin ilgili kurullarının hiçbiri muhatap alınmadan, kurumun iradesi hiçe sayılarak ve şeffaf olmayan bir şekilde yapılmasıydı.”

Rektör adaylığını açıklayan isimler için akademisyenler arasında yapılan oylamaya katılımın yüzden 80'in üzerinde olduğu hatırlatılan açıklamada, “Bu oylamada, aday olan 17 öğretim üyesine destek kararı verilirken Melih Bulu’nun yardımcısı olan iki öğretim üyesi güvenoyu alamadı. Bu oylamada akademisyenlerimizin yüzde 90’ından fazlası Naci İnci’nin rektör olarak atanmasını kabul etmediğini ifade etti” denildi.

Açıklamada İnci'nin atanmasının kabul edilmeme nedenleri şu şekilde sıralandı:

1. Naci İnci’nin rektör adaylığı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılan güven oylamasında yüzde 90’dan fazla karşı oy aldı.

2. Naci İnci vekâleten rektörlük yaptığı süre boyunca Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımız ile CİTOK Koordinatörü Cemre Baytok’un işine hukuksuz ve keyfi bir şekilde son verdi.

3. Aynı dönemde Naci İnci, karar alma süreçlerinde kurum içi usul, kural ve hukuki düzenlemeleri yok saydı; bölüm, fakülte, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senato gibi kurulların iradelerini çiğnedi. Bu hukuksuz işlemler dolayısıyla yüze yakın hocamız çeşitli davalar açtı, “görevi kötüye kullanma” suçunu da içeren suç duyurularında bulundu.

4. Naci İnci öğrencilerimizi haksız ve hukuksuz disiplin soruşturmalarıyla baskı altına aldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin 17 yetkin ve liyakat sahibi rektör adayının neden mülakata dahi çağrılmadığı ve Naci İnci’nin neden tercih edildiğinin açıklanmasını isteyen akademisyenler, “Üniversitemizin iradesi hiçe sayılarak yapılan bu atamadan bir an önce geri dönülmesini talep ediyoruz” dediler.