Ayhan Karahan / Bodrum

2021’in ilk günlerinde Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasıyla birlikte tepkiler büyüyor. Bodrum’da, “Boğaziçi Üniversitesi ile Dayanışma Platformu” oluştu. Bugün saat 12’de Bodrum Belediye Meydanı’nda Dayanışma Platformu çağrısı ile bir araya gelen kalabalık basın açıklaması yapmak istedi.

Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Mete Durukan Belediye Meydanı’nda toplanan kalabalığa Muğla Valiliği’nin talimatı ile basın açıklamasına izin veremeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine platform aktivistleri bir araya gelerek değerlendirmede bulundu ve Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Mete Durukan’a valilik kararını görmek istediklerini belirttiler. Ancak müdür Durakan’ın “5 dakika sonra valilik açıklaması elimizde olacak” açıklamasından tatmin olmayan topluluk, “Aşağı Bakmayacağız. Boğaziçi Ablukada” pankartı ile slogan atarak Belediye Meydanı’na yürüdü. Eylemcilerin basın bildirisi okunurken; Belediye meydanında Boğaziçi Dayanışmacıları ile emniyet güçleri arasında bir arbede yaşandı. Arbede esnasında yere düşenler olurken; göstericiler, “Faşizme Karşı Omuz Omuza, Yaşasın Boğaziçi Direnişimiz, Kahrolsun Tek Adam Rejimi” sloganları attılar. Tempolu alkışlarla polis müdahalesini protesto ettiler.

BODRUM’DAN BOĞAZİÇİ’NE DAYANIŞMA

Grup daha sonra Belediye Meydanı’ndan sloganlarla CHP Bodrum İlçe Binasına doğru, “Gün Gelecek, Devran Dönecek. AKP Halka Hesap Verecek” sloganı atarak yürüyüşe geçti. CHP önüne ulaşan Bodrum Boğaziçi Dayanışması adına Volkan Çetin basın açıklamasını okudu. Açıklamada: “AKP Milletvekili adayı rektör Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör atanmasıyla başlayan direniş bir aydır devam ediyor. Boğaziçi direnişini durdurmak için her türlü baskı ve zorbalığı devreye soktular. Ülkenin İçişleri Bakanı’nın LGBT sapkınları ifadesini kullanarak başvurduğu nefret söylemi beraberinde öğrencilere karşı bir cadı avına dönüştü. Bizler de Bodrum’dan Boğaziçi’nde ve ülkenin dört bir yanında yükselen direnişe ses veriyor ve onun parçası olduğumuzu haykırıyoruz” görüşlerine yer verildi.

Eylem sonrasında CHP Bodrum İlçe Binası’nda kısa bir değerlendirme yapan Boğaziçi Dayanışması aktivistleri; Boğaziçi Üniversitesi’nde meşru ve haklı talepleri için direnen öğrencileri asla yalnız bırakmama, dayanışmayı “kayyum rektör” istifa edene dek en üst düzeyde tutma konusunda görüş birliği oluşturdular.

AV. ATMACA: “BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİLERİ ASLA YALNIZ YÜRÜMEYECEK”

Eyleme katılanlardan emekli PTT Memuru Merzuka Özdeş: “Tesadüfen Belediye Meydanı’ndan geçerken polis müdahalesine ve basın açıklamasına tanık oldum. Öğrenci evlatlarımızı zaten desteklediğim için elbette katıldım. Anlamış değilim. Son derece barışçıl bir basın açıklamasına polis niye müdahale eder? Gerginliği niye bu kadar seviyorlar gerçekten aklım almıyor. Pandemi nedeni ile eylemi engelleyeceklermiş. Peki sormazlar mı? Bu virüs AKP kongrelerine uğramaz mı? Bir de kongrelerine digital ortamdan katılan Genel Başkanları kongre salonunu ‘Sağladıkları kitlesel katılım için’ selamlıyor. Türkiye’nin en önemli sorunu demokrasidir. Boğaziçi Üniversitesi’nin gözbebeğimiz olan öğrencileri de bir anlamda aynı zamanda bizler ve demokrasi için de mücadele ediyorlar. Onları asla yalnız bırakmayacağız” dedi.

Eyleme destek veren Muğla Barosu avukatlarından Emre Atmaca: “İnsanların görüşlerini ifade etmeleri, basın açıklaması yapmaları herhangi bir izne tabi değildir. Bunu engellemeye yönelik İçişleri Bakanlığı, Valilik kararları herhangi bir hukuki zemine oturmuyor. Kamu düzeninin bozulması gibi durumlar elbette istisnadır. Bodrum’daki bu onurlu dayanışma eyleminde de kamu düzenini kimin bozduğu net olarak görülmüştür. Hukuksuzluk ile hiç kimse aşağıya bakmayacaktır. Adalete, hukuka, bilime, özgürlüğe yani gökyüzünün maviliğine bakmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de asla yalnız yürümeyecekler” görüşlerine yer verdi.