TSK ve ÖSO’ya bağlı gruplar tarafından Afrin’e yönelik başlatılan askeri harekât 6. gününe girdi.

Afrin’e yönelik harekât devam ederken arananlar listesinde yer alan isimlerin ÖSO’cular arasında bulunduğu bildirildi.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Yeni Akit gazetesi, ABD ve BM tarafından yayınlanan “tehlikeli terörist” listesinde yer alan Müslim El Şişani’nin Afrin’e yönelik müdahalede yer aldığını yazdı.  Akit, Şişani’yi öven cümlelerle haber yaptı. Yeni Akit haberi daha sonra çekerken, A Haber Televizyonu başta olmak üzere AKP'ye yakınlığıyla bilinen birçok gazete ve ajans, haberi Yeni Akit’i kaynak göstererek vermeye devam etti.

EL ŞİŞANİ’NİN IŞİD’ÇİLERLE YAKIN İLİŞKİSİ VAR

Gürcistanlı Müslim El Şişani, ABD tarafından 2014 yılında yayınlanan ve BM Güvenlik Konseyi tarafından da kabul edilen ‘Aranan tehlikeli teröristler’ listesinde yer alıyor.  2012’den bu yana Lazkiye kırsalında Suriye'ye karşı yürütülen saldırıları organize eden ve birçok savaş suçuna bulaştığı ileri sürülen Cunud El-Şam adlı selefi grubu komuta eden El-Şişani’nin gerçek isminin Murad Margoshvili olduğu öğrenilirken, El Şişani’nin Çeçen asıllı bir çok IŞİD emiriyle de yakın arkadaş olduğu, onlarla birlikte hareket ettiği ileri sürülüyor.

El Şişani’nin operasyona katıldığı iddiasını gündeme taşıyan Yeni Akit gazetesinin haber içeriğini neden kaldırdığına dair herhangi bir açıklama yapmadı. El Şişani’ye ‘tehlikeli terörist’ listesinde yer veren ve hakkında arama kararı çıkaran ABD ile Rusya’nın Afrin’e dönük başlatılan askeri müdahaleye El Şişani benzeri birçok cihatçının katıldığı yönündeki iddialara karşı nasıl bir tutum alacağına ilişkin de şimdiye kadar bir açıklama yapılmış değil.

MÜSLİM EL ŞİŞANİ KİMDİR?

Yaklaşık 5 yıldır Suriye iç savaşında yer alan Gürcistan doğumlu Müslim El Şişani, Çeçen kökenli bir aileye mensup. El Şişani, 1998 yılında başlayan Çeçenistan savaşında da Suudi Arabistan kökenli İbn-ül Hattab’ın komutasındaki gruplarla birlikte Ruslara karşı savaştı.

IŞİD’in emirlerinden olan Ömer El Şişani ile aynı köyde, Gürcistan’ın Pankis köyünde doğan Müslim El Şişani'nin, aynı köyde doğmuş olmasına rağmen Ömer El Şişani’ni ile bir akrabalığı bulunmadığı belirtiliyor.

Şişani, Rusya’nın Çeçenistan’da yürüttüğü operasyonlar sırasında Rus güçleri tarafından yakalanarak tutuklandı. Şişani’nin daha sonra hastalığından dolayı Gürcistan'a teslim edildiği iddia edilse de serbest bırakılmasında esir takası veya başka bir pazarlığın devreye girdiğine dair iddialar da var.

Suriye’deki gruplar içerisinde en bilinen isimlerden biri olan Müslim El Şişani, şimdilerde adı Heyet Tahrir Şam olan El Nusra ile İslami Cephe başta olmak üzere birçok grupla Suriye rejimine ve Demokratik Suriye Güçleri’ne karşı işbirliği yaptı. El Şişani’nin, El Nusra ile işbirliğinin halen sürdüğü belirtiliyor.