Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 3 yılı aşkın süredir iç savaşın sürdüğü ve BM verilerine göre 28 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği Yemen’deki şiddetin sona erdirilmesi yönünde çağrı yaptı.

Guterres’in bu çağrısı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ekim ayının sonunda yapmış olduğu açıklama sonrasında geldi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre savaştaki tarafların atması gereken adımlara işaret eden Guterres, Yemen’de devam eden savaşın ülkede yüzyılın en kötü kıtlığına neden olacağı konusunda da uyarılarda bulundu.

‘YEMEN UÇURUMUN EŞİĞİNDE’

New York’taki BM Genel Merkezi’nde gazetecilere açıklama yapan Guterres, “Yemen bir uçurumun eşiğinde. İnsani açıdan durum çaresiz. Halihazırda vahim olan durumun daha da kötüleşmemesi için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi.

Son gelişmeler ışığında uzlaşma konusunda bir umut doğduğuna işaret eden Guterres, taraflara, özellikle şehirler ve kritik öneme sahip altyapıların yakınlarında şiddeti durdurmaları çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres, ayrıca ülkeye yiyecek, yakıt ve diğer vazgeçilmez ürünlerin ticari ve insani ihracat sınırlamalarına tabi olmaması gerektiğini vurguladı. Konuşmasında, ülkedeki ulaşım yollarının açık olmasının hayati öneme sahip ürünlerin insanlara ulaşabilmesi konusundaki önemine de işaret etti.

‘ŞİMDİ HAREKETE GEÇME ZAMANI’

Suudi Arabistan liderliğindeki Yemen hükümeti ile İran’ın desteklediği Husilere seslenen Guterres, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths önderliğindeki müzakerelere iyi niyetli ve herhangi bir ön koşul olmadan katılma çağrısında bulundu.

Guterres, “Uluslararası kamuoyu şiddet çemberini sona erdirme ve gerçekleşmesine ramak kalmış faciayı önleme konusunda gerçek bir şansa sahiptir” dedi.

MİKE POMPEO NE DEMİŞTİ?

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, son yaptığı açıklamada çatışmalara ara verme çağrısı yapmış, Yemen’deki savaşı sona erdirmeye yönelik Birleşmiş Milletler öncülüğündeki görüşmelerin Kasım ayında başlaması gerektiği ifade etmişti.