Burkina Faso Dışişleri Bakanı ile ByLock görüşmesi olduğu için tutuklanan BM Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (uluslararası ceza mahkemelerinin soykırım davalarına bakan mahkemesi) Hakimi Aydın Sefa Akay’ın ifadesi ortaya çıktı. Mason olduğunu belirten Akay, Gülen cemaati üyeliği iddiasını reddetti.
 
"FETÖ üyeliği, anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmak ve adam öldürmek" iddiasıyla gözaltına alınan Akay, 26 Eylül’de Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de sorgulandı.

7 sayfalık ifadesinde, "Hür ve Kabul edilmiş Masonlar Büyük Locası Derneği" üyesi olduğunu belirten Akay, "Benim ve ailemin FETÖ/PDY terör örgütü ile bir bağlantısı olamaz ve yoktur" dedi.

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Akay’a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

(ByLock programı kullanıyor musunuz?) 2015 Aralık’ta eski Burkina Faso Dışişleri Bakanı Djibrill Bassole’nin isteğiyle bu programı Google Play Strore’den indirdim ve 3-4 ay aynı şahıs ve Herve Zongo ile masonik konularda yazıştık." (Şifreli haberleşme olarak kullanılan ByLock isimli programdan nasıl haberdar oldunuz?) Bu programı bir şifreleme girmeden sadece Google Play Store’den indirdim ve kullandım. (İkametinizde bulunan Ekrem Dumanlı ve Fethullah Gülen’e ait kitaplar hakkında ifadenizi veriniz) Kütüphanemde 2 binin üzerinde kitabım vardır. Yaşam biçimim ve çevrem icabı bunlarla ilgim olması eşyanın tabiatına aykırıdır. (Yurtdışına gittiniz mi? ABD’ye gidip geldiniz mi?) Görevim icabı sayısız denebilecek kadar yurtdışına gittim en son 12-16 Eylül 2016 tarihinde İsrail’e gittim. 1989-1993’te görev icabı ABD’ye gittim ayrıca 1994’te geçici görevle bulundum."

Akay, 28 Eylül’de çıkarıldığı Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce 'ByLock kullandığı' gerekçesiyle tutuklandı. BM savaş suçları alanındaki üst düzey yargıçlarından Theodor Meron, tutuklu BM yargıcı Aydın Sefa Akay’ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Ruanda ve Yugoslavya’daki savaş suçlarını yargılayan kurumun başkanı Meron, Akay’ın tutuklanması nedeniyle Ruanda’daki yargılamanın felç olduğunu söyledi.

BM Genel Kurulu’nda konuşan ve 'Yargılamalar Akay olmadığı için yapılamıyor' diyen Meron, örnek olarak Ruandalı eski bakan Augustin Ngirabatware’nin 1994’teki soykırımdan aldığı cezanın temyiz sürecini gösterdi. Akay, temyiz mahkemesi üyesiydi. Meron, Akay’ın diplomatik dokunulmazlığına vurgu yaparken, ziyaret başvurusuna Ankara’dan cevap gelmediğini belirtti. (Kaynak: Hürriyet)