BM İnsan Hakları Oturumu'nda Türkiye'de gazetecilere yönelik baskılarından dolayı hükümeti sert dille eleştiren gazeteci ve insan hakları örgütleri, Özgür Gündem'e destek veren gazetecilerin tutuklanmasını kınadı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 33. İnsan Hakları oturumlarının 4. gününde de Türkiye eleştirilerin hedefi oldu. Bu kez gazetecilere yönelik baskıları nedeniyle sert dille eleştirilen Türkiye'ye insan hakları örgütleri gazetecilere yönelik baskılarına son vermesi çağrısında bulundu. 

OHAL BASKI ARACINA DÖNDÜ 

Oturumlarda söz alan Article 19 adlı insan hakları örgütü adına Andrew Smith, OHAL yetkilerinin kötüye kullanıldığını belirterek, bu durumun gazetecilere yönelik bir baskı aracına döndüğünü söyledi. 

Türkiye'de 115 gazetecinin tutuklu olduğunu hatırlatan Smith, gazetecilere yönelik baskıların son bulmasını istedi. Konuşmasında 2015 yılında dünya genelinde 114 gazetecinin öldürüldüğüne dikkat çeken Smith, İnsan Hakları Konseyi'nin gazeteciler ve haber kaynaklarının korunmasına dönük devletler nezdinde daha aktif girişimde bulunması çağrısında bulundu. 

ÖZGÜR GÜNDEM ÜZERİNDEKİ BASKILARA DİKKAT ÇEKİLDİ 

Daha sonra söz alan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nden (RSF) Hélène Sackstein ise konuşmasında, Özgür Gündem'e destek amaçlı Nöbetçi Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan gazetecilere yönelik baskılara dikkat çekti. RSF'nin Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'nun bir Kürt gazetesine destek amaçlı yapılan kampanyaya katıldığı için "terör örgütü propagandası" yapmakla suçlandığını hatırlatan Sackstein, Önderoğlu'nun Kasım ayında mahkeme karşısına çıkacağını söyledi. Sackstein, bu ve benzeri örneklerin gazetecilerin neden acilen koruma altına alınması gerektiğini çok iyi ifade eden örnekler olduğunu kaydetti.

KAYNAK: DİHA