Gazeteci Amed Dicle, ANF'de yer alan, "Kobanê'de kim neyi planlıyor" başlıklı yazısında, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD-DAİŞ) Kobani'ye yönelik şiddetli saldırılarına ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu. Dicle, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in IŞİD'in saldırısından haberdar olduğunu yazarken, buna kanıt niteliği olarak da yazısının hemen girişinde şu bilgiyi paylaştı:

"BM YETKİLİSİ KOBANÊ'Yİ TÜRKİYE'DEN ARIYOR VE..."

"15 Eylül 2014 öğlen saatleri. DAİŞ’in Kobanê'ye yönelik saldırıları başlamak üzere. Kobanê kantonunun dış ilişkilerinden sorumlu Ömer Aluş, bir Birleşmiş Milletler (BM )yetkilisi tarafından aranarak, 'Kobanê'den Türkiye'ye göç edecek olan 400 bin kişi için gerekli hazırlıkları yaptıklarını' belirtiyor.

Konuşmanın yapıldığı saatlerde henüz çatışma başlamış değil. BM yetkilisi, Kobanê'yi Türkiye'den arıyor ve durumdan haberi var. Yani DAIŞ, Kobanê'ye saldıracak, Kobanê düşecek ve BM, Türkiye ile anlaşmalı olarak gidecek olan mültecileri karşılayacak. Plan BM'nin değil. Ancak BM durumdan haberdar edilmiş.

Kobanê çevre ve merkeziyle hemen hemen 400 bin nüfusa sahip. Beklenen tümden boşalması...

Yazıya böyle bir giriş yaptık, zira Kobanê'ye yönelik saldırı sadece DAIŞ’in planı değil. Daha derin ve büyük kargaşaya yol açabilecek bir plan. Planlanan yer ise, Ankara."

"URFA'DAKİ DEVLET KURUMLARI DA DURUMDAN HABERDAR"

Dicle yazısına yaptığı bu girişin ardından, dikkati Urfa'ya çekerek, buradaki devlet kurumularının da durumdan haberdar olduğunu ekliyor: "Urfa'daki devlet kurumlarının Kobanê'nin 20 Eylül'de düşeceğini bildiklerini ve ona göre plan yaptıklarını da burada not etmekte fayda var."

"TÜRKİYE'NİN IŞİD KARŞITI KOALİSYONA KATILMASI ÇELİŞKİ DEĞİL"

Türkiye'nin Rojava'daki devrimi boğmak istediğini yazan Dicle, Türkiye'nin IŞİD karşıtı koalisyona katılmasının ise bir çelişki olmadığını da söylüyor: "Kimileri Türkiye'nin 'DAIŞ karşıtı koalisyona’ girmesinin, bu durumla çeliştiğini söyleyebilir. Ancak Türkiye'nin önceliği Kürt hareketini DAIŞ eliyle darbelemektir. Rojava Devrimi çöktükten sonra zaten Türkiye'nin DAİŞ ile işbirliği yapmasına gerek kalmayacaktır."

TAMPON BÖLGE PLANI

IŞİD'in Türkiye'nin sınırına gelmesinden Türkiye'nin rahatsızlık duymayacağını da yazısında dile getiren Dicle, "Türkiye bu durumdan rahatsız değildir. Türkiye, daha sonra DAIŞ'i gerekçe gösterip tampon bölge planına daha fazla destek bulmayı da hedeflemektedir. Türkiye, özgür bir Rojava yerine DAIŞ’i tercih etmektedir. Çünkü Kürt fobisi, AKP gibi yapıların beynini zehirlemiştir."

"Kobanê Kantonu sınırlarına bakıldığında, DAİŞ’in Türkiye sınırını kullanmadan saldırması fiziksel olarak mümkün değildir. Kobanê'ye yönelik saldırıyı koordine edenler, daha önce PKK gerillalarına karşı savaşan özel tim ve subaylardır," iddiasında bulunan Dicle, Kobani üzerinden büyük hesaplar yapıldığını ve Rojava'nın en önemli kalesi olan Kobani'nin düşürülmeye çalışıldığını belirtiyor.

TEL ABYAD ÜZERİNDEN AÇILMAYA ÇALIŞILAN HAT ENGELLENİYOR

YPG savaşçılarının Tel Abyad üzerinden bir hat açma çabasında olduğunu söyleyen Dicle, coğrafik olarak başka bir yoldan gidebilmenin mümkün olmadığını belirtiyor. Dicle, bu hattın açılmasının önündeki en büyük engelin de Türkiye olduğunu yazıyor: "Ancak bu konuda da en çok engel çıkaran, yine Türkiye. Begara aşireti lideri Newaf El Beşiri ile anlaşarak Tel Abyad'ta, YPG'ye karşı neredeyse bir ordu kurulmuş durumda. Sınırın Türkiye tarafındaki TİGEM Çiftliği’nde ise iki gizli kapı açılmış ve onlarca kilometreden oluşan bu bölge siviller ve gazetecilere kapalı. Soruyoruz: Neden?"

"ABD OPERASYONLARI KOBANÊ'YE YÖNELEN IŞİD'İ ETKİLEMİYOR"

ABD'nin IŞİD'e yönelik hava operasyonuna da dikkat çeken Dicle, "ABD'nin Rakka bölgesine yönelik hava saldırısı, Kobanê'ye yönelen DAIŞ çetelerini etkilemiyor. Zira koalisyon güçlerinin bu cepheye yönelik bir taarruzu yok. Aksine DAIŞ, Kobanê'yi kendisi için kurtulma alanı olarak görüyor ve bu sebeple daha fazla yöneliyor," diyor. Kobani'nin ABD için stratejik bir bokta olmadığını yazan Dicle, "ABD, Kobanê'nin düşmesini Kürtleri Suriye'de kendine mahkum etmenin bir aracı olarak görmektedir. Bunun DAIŞ eliyle olması ABD için ilkesel bir mesele değildir," diyor.

"KOBANÊ DÜŞMEYECEK"

Dicle, sonuç olarak Kobani'nin düşmeyeceğini ve halkın kararlılığının yapılan tüm planları alt üst edeceini belirtiyor: "Kobanê'de kirli planlar yok olacak, silinecek... Kobanê'de birçok çok şey yeniden yeşerecek..."