Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) yayımladıkları ortak raporunda, Irak’taki insan hakları ihlallerine ilişkin çarpıcı tespitler yer aldı.

Raporda, 2014 yılının son üç ayında sistemli bir şekilde Irak’ta IŞİD ile silahlı milisler tarafından büyük çapta insan hakları ihlallerinin gerçekleştirildiği, örgütün kitlesel katliamlar yaptığı, kadınları kaçırdığı, köleleştirdiği, kadın ve çocukları pazarladığı, erkek çocukları ise savaşçı olarak kullandığı, ibadethaneleri ve kültürel mekânları yıktığı belirtildi.

Bunların sistematik insan hakları ihlalleri olduğu ve savaş suçu oluşturabileceği kaydedilen raporda, “Ülkedeki Ezidiler, Kürtler, Hristiyanlar, Türkmenler, Şebekler, Kakailer, Sabalar ve Arap Şiiler gibi çeşitli etnik ve dini kimliğe sahip unsurlar, IŞİD ve ona bağlı silahlı gruplar tarafından kasten ve sistemli bir şekilde hedef alınıyor” denildi.

Raporda, tırnak içine alınan yerel “mahkemelerin” kararı neticesinde son üç ayda örgütün kontrolü altındaki bölgelerde 165 kişinin infaz edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“IŞİD savaş suçu, soykırım ve insanlık suçu sayılabilecek insan hakları ihlalleri yaptı. Öte yandan hükümete bağlı Şii milisler de sivillerin kaçırılması, kasten öldürme gibi ihlallere karıştı. Hükümetin kontrolü dışında hareket eden bazı silahlı grupların da Diyala ve Salahaddin başta olmak üzere çeşitli kentlerde benzer ihlalleri gerçekleştirdiği tespit edildi.”  

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, IŞİD’in aşırılık yanlısı bir önyargı ile gayrimüslimleri hedef aldığı belirtilen raporda, geçen yıl cihatçı grupların, Sincar Dağı dolaylarında yaklaşık olarak beş bin Ezidiyi yurtlarından ederek, kitlesel olarak zorunlu göçe maruz bıraktığı, Ezidilerin açlık ve kıtlık riskiyle karşı karşıya kaldıkları kaydedildi. 

Kuşatılmış olan dini azınlığa mensup mültecilerin büyük çoğunluğunun, ABD’nin hava operasyonu ve Kürt güçlerinin başarılı müdahalesiyle kurtarıldığı ifade edildi.

Haberde yer alan BM rakamlarına göre, 2014 yılında en az 11.602 sivil hayatını kaybetti ve 21.766 kişi ise “terör eylemleri” sebebiyle yaralandı. Haberde son dönemin “en ölümcül ayı” olarak nitelendirilen Ocak ayında ise 1.300’den fazla kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Jerusalem Post haberinde, son olarak Suriye’nin Haseke kenti yakınlarında 90 Süryani Hristiyan’ın rehin alındığını ve Mısır’da ise 21 Kıpti Hristiyan’ın IŞİD tarafından öldürüldüğünü hatırlattı.