PKK, Bitlis Merkez Çeltikli Köyü'nde 18 Mayıs günü kaçırdığı altı korucuyu serbest bıraktı…

 

PKK’nin askeri kanadı HPG, söz konusu korucuların 15 kadın militanın hayatını kaybettiği olayla birebir ilişkilerinin olmadığının anlaşıldığını, Bitlis Şêx Cuma'da silahları bırakan korucuların takındıkları “olumlu tavır” ve “demokratik kuruluşların yaptığı çağrılar temelinde” bu korucuları serbest bıraktıklarını açıkladı.

 

Açıklamada şöyle denildi: “18 Mayıs günü Bitlis Merkez Çeltikli Köyü yakınlarında gerillalarımız tarafından 23 Mart günü Bitlis Şêx Cuma alanında çıkan çatışmaya katıldıkları iddiasıyla sorgulanmak üzere 6 korucu tutuklanmıştı. Sorguları tamamlanan bu korucuların 23 Martta Bitlis'in Şêx Cuma alanında gelişen operasyona katıldıkları ancak bahsi geçen çatışma alanında bulunmadıkları anlaşılmıştır. Yine bu alanda korucu olan köylülerin toplu bir şekilde silahlarını bırakması ve artık bir daha elimize silah almayacağız yönündeki açıklamaları, bunun yanı sıra demokratik kuruluşların yaptığı çağrılarda olmuştur. Bu temelde tüm korucuları Bitlis Şêx Cuma'da silahları bırakan korucuların takındıkları olumlu tavır ve demokratik kuruluşların yaptığı çağrılar temelinde, yine belirtilen olayla birebir ilişkilerinin olmaması anlaşıldığından tutuklanan 6 korucu serbest bırakılmıştır.”

 

Gözaltına alınan 6 korucunun aileleri Salı günü İHD’de basın toplantısı düzenleyerek, korucuların serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu. Artık savaşın tarafı olmayacaklarını ve ilelebet ellerine silah almayacaklarını söyleyen aileler şunları ifade etmişti: “Bugüne dek resmi yetkililer bir tek gün dahi bizlerle görüşmemiştir. Bizler eski köy korucuları olarak artık savaşın bir tarafı olmayacağımızı, ilelebet elimize silah almayacağımızı açık bir şekilde deklare ederiz. Bununla birlikte alıkonulan 6 korucunun yakınları olan bizler, yakınlarımızın serbest bırakılarak ailelerine kavuşmalarını beklemekteyiz.” (ANF)