Dersim'in Çemişgezek İlçesi Aliboğaz mevkiinde, 19 gerillanın gömülü olduğu toplu mezarın açılmasından 2 gün sonra sıra Bitlis'teki toplu mezar alanlarının kazılmasına geldi. Toplu mezarları açtırmak için uğraşan ancak sürekli Mutki Cumhuriyet Savcısı Çetin Küçet’in engeline takılan İHD Bitlis Temsilcisi Hasan Ceylan, ANF’ye 15 gün içersinde Bitlis’te 8 toplu mezarın açılacağını bildirdi.

Geçen sene kayıp olan yakınlarının kemiklerini alabilmek için yüzlerce ailenin İHD Bitlis Şubesi'ne başvurduğunu hatırlatan Ceylan, “Ancak Mutki Jandarma Karakolu'nun çöplüğünde yapılan ilk toplu mezar kazılarında 12 gerillaya ait toplu mezar çıktıktan sonra ne hikmetse Mutki Cumhuriyet Savcısı Çetin Küçet, tarafından kazılar durduruldu. Defalarca başvurmama rağmen savcı benimle muhatap olmuyordu” diye konuştu.

Ceylan, geçtiğimiz hafta, Dersim'in Çemişgezek ilçesi, Aliboğaz mevkiinde bulunan toplu mezar alanlarının kazılmasından yaklaşık bir hafta önce, bu kez Bitlis Cumhuriyet Savcısıyla Bitlis’te 8 toplu mezar alanının açılması konusunda anlaştıklarını söyledi. Caylan'ın Bitlis ve çevresinde açılacağını söylediği sekiz toplu mezarda yüzü aşkın gerillanın cesedinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Mutki’deki toplu mezarların tahrip edilmesi üzerine Hasan Ceylan 19 Mayıs tarihinde Mutki Cumhuriyet Savcılığına başvurmuş, bu kez görüşebildiği savcı Çetin Küçet, “Dosyalar bende değil, Özel Yetkili Savcılık’ta” diyerek başvuruyu yine kabul etmemişti.

AÇILACAK 8 TOPLU MEZAR ALANI:

- Deliklitaş: 2 toplu mezar (22 gerilla)

- Arap köprüsü: 2 toplu mezar (8 gerilla)

- Karez: 1 toplu mezar (33 gerilla)

- Bitlis deresi : 2 toplu mezar (toplam 50 gerilla)

- Mutki Himo Ermeni Kilisesi yakınında 1 toplu mezar (8 kişi)

ANF