BirGün yöneticileri Barış İnce, Berkant Gültekin ve Can Uğur’un “Katil ve hırsız Erdoğan” manşetinden dolayı ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasından 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

Can Bursalı'nın İleri'de yer alan haberine göre, gazetecilerin yargılandığı davada CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile CHP’li vekiller İlhan Cihaner, Zeynep Altıok Akatlı ve Gamze Akkuş İlgezdi’de destek için duruşmayı izledi.

Duruşmada son söz hakkı verilen BirGün Yazıişleri Müdürü Berkant Gültekin savunmasından şunları söyledi: "Bu slogan (Hırsız, katil Erdoğan) ve manşet suç değildir.

İçinde bulunduğumuz sürecin gerçeğidir. Biz manşetimizin arkasındayız. Vereceğiniz karar düşüncemiz değişmeyecek. Hırsız yine hırsız katil yine katildir.

Tayyip Erdoğan hukuki olarak olmasa da siyasi olarak zanlıdır. Kendisi ve ailesi yolsuzluk soruşturmalarının göbeğindedir. Gençlerin ölümünden sorumludur.”

Gültekin'in ardından savunmasını yapan Can Uğur ise "Manşetimizin arkasındayız.

Beraatimizi talep ediyoruz. Bu ülkede öldürülen çocukların ve evlerden çıkan paralarla ilgili kamuoyunun sesi olduk” diye konuştu.

Son sözü alan Barış İnce ise “Bir miting sırasında atılan slogan nedeniyle insanlar tutuklanmıştı. Bu konuya ilişkin ilgi çekmesi adına bu manşeti attık” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin ardından söz alan Avukat Tolgay Güvercin ise savunmasında “Bu yargılama TCK 299'dan yapılıyor. Kamuoyu bu maddeden daha önce haberdar değildi.

 Bu madde üzerinden davalar, Abdullah Gül ve mevcut Cumhurbaşkanı döneminde açılamaya başlandı.

Bu madde eski 301. madde gibi baskı unsuru haline geldi. Haber üzerinden bakacak olursak, haberde mevcut Cumhurbaşkanı'nın ne kadar hırsız ne kadar katil olduğu değil, o slogan üzerinden yapılan tutuklamalara dikkat çekiliyordu.

Bu mahkemeden bir ceza çıkabilir. Ancak biz ve sanıklar şunu söylemeye devam edeceğiz. İfade özgürlüğü basın özgürlüğü ile birlikte sınırlandırılamaz. Burada suç yoktur, haber vardır. Bu nedenle beraat istiyoruz” dedi.

Mahkeme savunmaların ardından gazetecilerin Yargıtay yolu açık olmak üzere 11 ay 20 gün hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi.