Birçok kentte gözaltı operasyonları düzenlendi. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı ev baskınlarında yurttaşlar silah dipçikleriyle darp edildi. 

Diyarbakır, Mardin, Siirt, Van, Ankara, İzmir ve Malatya'da yapılan ev baskınlarından çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

DİYARBAKIR 

Diyarbakır’da sabah saatlerinde bazı adreslere polislerce baskın düzenlendi. Evlerin bulunduğu apartmanların girişlerine zırhlı araçlar konumlandırılırken, polislerin kapıları kırarak evlere girdiği kaydedildi. Ev aramalarının ardından Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Aziz Yağmur, Mehmet Yalçın, Sabri Özdemir, Ercan Kaysı ve Agit Kaçar gözaltına alındı. 

İKİ KİŞİ DARP EDİLDİ

Aziz Yağmur’un evine yapılan baskında polislerin, kapıyı kırıp içeri girdiği, ardından evde bulunan 4 kişiyi bir odada yüzüstü yere yatırdığı ve başlarına silah doğrulttuğu, Ümit Akbıyık’ın bu esnada silah dipçiği ile darp edildiği belirtildi. Polislerin, Çeko Mimkara ile Yağmur’un kardeşleri Mehmet ve Furkan Yağmur’un sırtına bastıkları ve tekmelerle darp ederek hakaret ve tehditlerde bulundukları ifade edildi. Evdeki tüm eşyaların dağıtıldığı belirtilirken, polislerin telefonlar ve kitaplara el koyduğu kaydedildi. 

Ümit Akbıyık ve Çeko Mimkara, darp raporu almak için hastaneye başvurdu.Kentteki gözaltı sayısının artabileceği ifade edilirken, gözaltıların gerekçesi hakkında ise bilgi alınamadı. 

Gözaltına alınanlar, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

SİİRT

Siirt’te ise İl Genel Meclisi Üyesi Cemile Altan’ın evine sabah saatlerinde çok sayıda zırhlı araç ve özel harekat polisi eşliğinde baskın düzenlendi. Evde yapılan aramanın ardından Altan gözaltına alınarak Siirt İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

VAN

Van'da sabah saatlerinde çok sayıda eve eş zamanlı baskın düzenlendi. Baskınlarda, Deniz Adar Eldemir, Dilaver Eldemir, Ferhat Azan ve Arjîn Tuncer gözaltına alındı. Aynı soruşturma kapsamında Ferhat Eldemir'in de Elazığ'da gözaltına alındığı öğrenildi.

MARDİN  

Mardin’de sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aralarında HDP ve DBP’li siyasetçilerin olduğu çok sayıda isim gözaltına alındı. Kızıltepe, Mazıdağı ve Savur ilçelerinde yapılan ev baskınlarında HDP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Mahmut Damar ile birlikte Savur Eski HDP ilçe Eşbaşkanı Necdet Kavak’ın yanı sıra siyasetçiler Abdülmecit Abi, Fesih Gökalp ve Tajdin Gürkan gözaltına alındı. Gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. Gözaltına alınanlar İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubeye götürüldü. 

ŞIRNAK 

Şırnak'ın İdil ilçesinde sabah saatlerinde yapılan ev baskınında HDP ilçe eski yöneticisi Hüsnü Babat gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Babat, İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

İZMİR

İzmir'in bir çok ilçesinde sabah saatlerinde ev baskınları düzenlendi. Evlerde yapılan aramalarda bilgisayar ve telefon gibi dijital materyallere el konuldu. 

 "Örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" iddiasıyla gözaltına  alınanların isimleri şöyle; Zerga Öztürk, Fadime Kocakaya, Zuhal Çelebi, Hediye Tekin ve Muteber Akgül. 
Öte yandan gözaltına alınanlara ilişkin 24 saatlik avukat görüş kısıtlaması getirildi belirtildi.

ANKARA

Ankara’da yapılan ev baskınlarında aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyeleri ve eski Parti Meclisi üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlar sağlık kontrolleri ardından İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınanlardan isimleri netleşenler şöyle : Eski HDP PM üyesi Erol Çiftçi, ODTÜ öğrencisi Halkların Demokratik Kongresi Tunahan Gözlügöl, HDP Gençlik Meclisi üyeleri Nevroz Gülen, Mesut Çiftçi, Ezgi Orak ve kronik hastalıkları olan 73 yaşındaki Mahmut Altan.

Ankara Emniyet Müdürlüğü yaptığı açıklamada 10 kişinin sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımlarda “örgüt propagandası” yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındığını ileri sürdü.

USULSÜZCE ALIKONULMAK İSTENDİ

Gözaltına alınan isimlerden Gözlügöl, daha öncede polis tarafından alıkonulmak istenmişti. Gözlügöl, yaşadıklarını bir basın toplantısıyla duyurmuştu.
 
MALATYA

Malatya'nın Akçadağ ilçesinde ise sabah saatlerinde evine yapılan polis baskınıyla İnsaf Aktaş adlı kadın gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Aktaş, İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Aktaş'ın 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Malatya Belediye Eşbaşkanı adayı olduğu öğrenildi.

Kaynak: MA