Gündem Çocuk Derneği, "Türkiye'de Çocuğun Yaşam Hakkı 2012 Raporu"na ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Raporun açıklanmasından önce açıklama yapan Gündem Çocuk Derneği Başkanı Celal Musaoğlu, 2011 yılında yayınlan raporun ardından 2012 yılında yayınladıkları raporda yüzde 20’lik bir artışın yaşandığını belirterek, Türkiye’de çocukların halen yoksulluğun, ayrımcılığın, ırkçılığın ve bunlara benzeyen ya da benzemeyen sorunların yeni boyutlarının etkilerini yaşadıklarını söyledi.

Musaoğlu, çocuk haklarının ihlal edildiğine işaret ederek, “Çocuk işçilerinin sayısının arttığını, çocuk gelin vakalarının çoğaldığını, daha fazla çocuğun silahlı ya da silahsız şiddet ortamlarında kaldığını söyleyebiliriz. Amacımız Türkiye’de çocukların yaşam hakkı ihlaline uğramamaları için devletin yükümlülüklerini bir an evvel yerine getirmesine katkıda bulunmak” dedi.

RAPOR, İKİ BAŞLIK HALİNDE HAZIRLANDI

Basın toplantısının ardından Gündem Çocuk Derneği Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Ezgi Kaman, "Türkiye'de Çocuğun Yaşam Hakkı 2012 Raporu"nu açıkladı.

Rapor, “Devlet Eliyle Ortaya Çıkan Yaşam Hakkı İhlalleri (Devletin Negatif Yükümlülüğü) ve “Devlet Önlem Almadığı İçin Ortaya Çıkan Yaşam Hakkı İhlalleri (Devletin Pozitif Yükümlülüğü)” adı altında iki başlık şeklinde hazırlandı.

Raporda, yaşam hakkı ile ilgili olarak, sınırlandırılmış bir çerçeve içinde, kısıtlı kaynaklardan ulaşan bilgilerin derlendiği bir tablo sunulduğu kaydedilerek, çocukların yaşam hakkı ihlali ile ilgili mevcut durum hakkında en az çizgisini çizmekte ve gerçek durumun bundan daha çok vahim olduğuna işaret edildi.

609 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

Raporda, devlet eliyle ortaya çıkan hak ihlalleri sonucunda toplamda 46 çocuğun yaşamını yitirdiğine vurgu yapılarak, “Toplumsal olaylar sırasında 3, kara mayınları ve askeri mühimmat nedeniyle 4, silahlı çatışmalarda 4, yargısız infazlarda 1, kamu görevlilerinin ihmali soncu 34 çocuk yaşamını yitirdi” denildi. Raporda, devletin önlem almadığı için çıkan yaşam hakkı ihlalleri sonucunda toplamda 563 çocuğun yaşamını yitirdiği belirtilerek, şiddet sebebiyle 48, bireysel silahlanma 30, intihar 32, ihmal sonucu 361, iş yeri ölümleri 38, afetler 14, yabancılar 40 çocuk yaşamını yitirdiği kaydedildi. Raporda, hem devlet eliyle hem de devletin önlem almadığı yaşam hakkı ihlali sonucu toplamda 609 çocuğun yaşamını yitirdiği ifade edildi.

BEDENİNİ ATEŞE VEREN YALÇIN VE DİNÇ DE RAPORDA

Raporda, öne çıkan bir diğer önemli ayrıntı ise, toplumsal olaylarda yaşamını yitiren çocuklara yer ayrılması oldu. Raporda, Mardin’in Kızıltepe ilçesi Adliye Sarayı önünde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ağırlaştırılmış tecridini protesto etmek için bedenini ateşe veren Mehmet Yalçın ve Diyarbakır’da bedenini ateşe veren Ferhat Dinç’e de yer verildi.

Raporda ayrıca, Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde PKK'li Cengiz Özek’in 6 Haziran günü düzenlenen cenaze töreninin ardından taziye evine doğru yürüyüşe geçen kitleye polisin müdahalesi sonucu göğsünden vurularak yaşamını yitiren Özgür Taşar’a da yer verildi.

ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLDÜ SORUMLULAR SERBEST BIRAKILDI

Raporda, 2012 yılında çocuğun yaşam hakkı ihlalinde cezasızlıkla ilgili örneklere yer verilerek, yaşamlarını yitiren Ceylan Önkol, Çağdaş Gemik, Efe Boz, İbrahim Oruç, Mahsun Mızrak, Uğur Kaymaz’ın davalarının cezasızlıkla sonuçlandığı belirtildi. (yuksekovahaber)