9 bin 750 başpolis kadrosu için açılan sınava 50 bin aday katıldı. 'Yerel kontenjan' uygulanınca kıyamet koptu. Çünkü bir ilde '40 net' yapan sınavı kazandı, başka bir ilden 70 nete imza atanan başarısız sayıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü, yerleştirme sıralamasının yazılı sınav notu ile birlikte mesleki kıdem puanı, eğitim puanı ve sicil notu puanlarından idari ceza puanı düşülerek oluşturulduğunu bildirdi.

KPSS, YGS, ALES derken bir sınav tartışması da Emniyet'te... İşte polisi ayağa kaldıran süreç:
- Emniyet Genel Müdürlüğü, ara kademe amir açığını kapatmak için geçen yıl başpolislik uygulamasına geçme kararı aldı. Maliye Bakanlığı da 9 bin 750 kadro verdi. Emniyet, kadroyu personel sayısına göre tüm iller arasında paylaştırdı. Başpolisliğe terfi edecek kişileri belirlemek sınav açıldı. Milli Eğitim'in 5 Mart'ta yaptığı merkezi sınava, 50 binden fazla polis girdi.

- Kazanan sayısının 9 bin 750 kişilik kadrodan eksik- fazla olmaması için puan barajı konmadı. Böylece adaylar ilk 9 bin 750'ye girebilmek için ter döktü.

İL İL DEĞERLENDİRİLDİ
Fakat Emniyet, 'merkezi sınavın' sonuçlarını değerlendirirken 'genel' değil, 'yerel kontenjan'ı esas aldı. Gerekçe olarak genel kontenjan halinde sınavı bazı illerde yerel kontenjandan fazla, bazı illerde az polisin kazanabileceği gösterildi. İlk 9 bin 750'ye giren polislerin terfi ettirilmesi gerekirken, sınav sonuçları her il için ayrı değerlendirildi. Her ilde o ile ayrılan kontenjan sayısı kadar polis sınavı kazanmış oldu.

- Örneğin yerel kontenjan sayısı 100 olan bir ilde sınava giren bin polis aldığı puana göre sıralandıktan sonra ilk yüze girenler başpolisliğe terfi ettirildi. Ancak illerin başarı düzeyi birbirinden farklı olduğu için ortaya yeni bir 'sınav garabeti' çıktı. Mesela başarı düzeyi düşük illerde 40-45 net yapan başpolisliğe terfi ederken başarı düzeyi yüksek illerde 55-60 net yapan polisler terfi edemedi.

ADAYLAR YARGIYA KOŞTU
Akşam gazetesinde yer alan habere göre, sınavı kazanıp başpolisliğe terfi edenlere, geçen hafta rütbeleri törenle takıldı. Yerel kontenjan mağduru polisler ise sınavın iptali için idari yargıya birbiri ardında dava açmaya başladılar. Dava sayısının şimdiden 400'ü geçtiği öğrenildi.

NASIL İŞ ANLAMADIM
Sınavı kaybeden yaklaşık 40 bin polis, sanal alemde kazan kaldırdı. Polislerin internette paylaştığı bazı mesajlar şöyle:
- Geçen yıl Afyon'a çıktı tayinim. İlişik kesmedim, şarkta girdim imtihana. Afyon'da değerlendirmişler, kazanamadım. Şu an çalıştığım ilde değerlendirseler kazanıyordum. Bu nasıl iş?

EŞİTLİĞE AYKIRI DEĞİL Mİ?
- İzmir kadrosundayım. Yaptığım 53 net yeterli gelmedi. 53 net Türkiye sıralamasında yeterli gelmeyebilir. Fakat bir ilde 44 netle bir meslektaşımız yerleştirilip başka bir ilde 58-60 netle yerleşemiyorsa sistemde sıkıntı var demektir.
- Ordu'da 54 net yerleşemedi. Ordu ili kontenjanı 75. Ama başka ilde adam 50 netle yerleşmiş. Bu nedir ya?
- 40 netle Hakkari'de, 46 netle Şanlıurfa'da, 48 netle Ankara'da arkadaşlarım yerleşti. Gaziantep'te 59 netle açıkta kalanlar var.
- Çorum'dan 61 netle giremedim. Mahkemeye verecek arkadaşlar dilekçe örneği yayınlasın.
- Giresun'da kontenjan 60. Müracaat 344. 57 netim var, yerleşemedim. Tam komedi. Polis Bayramı arifesinde bir sürü kardeşimi günaha soktular. Adam 40 netle kazandı, biz 57 ile kazanamadık. Arkadaşlarımın hiç günahı yok. Bu düzenlemeyi yapanlar, anayasadan soru hazırlayanlar anayasanın eşitlik maddesini hiç mi okumadı.

BEN NEDEN OLAMIYORUM?
- 62.5 puanla yerleşemedim. İstanbul'da 43 netle yerleşen arkadaş biliyorum. Iğdır'da 30 netle başpolis olan varmış, ben neden olmayayım?
- Aynı sınavda 70 puan alarak kaybedene 40 puan alanın amirlik yapması sizce doğru mudur? Bu duruma sebep olanları kınıyorum.
- 65 aldım, 42 netle İstanbul'dan kazanan biliyorum. Suçum İstanbul'da çalışmamak mı?
- Mardin'de çalışıyorum. Tayinim Çanakkale'ye çıktı ama hala ilişik kesmedim. Sınava Mardin'de girdim, 48 aldım, kazanamadım. Mardin'de 46 alanlar kazandı. Personel Daire'ye 'Niye kazanamadım' diye sordum. 'Çanakkale kadrosunda değerlendirilmişsin' dediler.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA
Emniyet Genel Müdürlüğü, başpolis ve kıdemli başpolislik için açılan sınavda salt yazılı notuna göre yerleştirme yapılmadığını, yerleştirme sıralamasının yazılı sınav notu ile birlikte mesleki kıdem puanı, eğitim puanı ve sicil notu puanlarından idari ceza puanı düşülerek oluşturulduğunu bildirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bir gazetede başpolislik sınavına ilişkin iddialar üzerine açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirtildi. Orta kademe amir sayısının az olmasının emniyet teşkilatının en önemli sorunlarından biri olduğu belirtilen açıklamada, bu nedenle emniyet teşkilatının ilk kademe amir ihtiyacını karşılamak ve polis memurlarına kariyer imkanı sağlamak amacıyla başpolis memuru ve kıdemli başpolis memuru rütbelerinin oluşturulduğu kaydedildi.

Başpolis memuru rütbesine yükselme şartlarını taşıyan ve müracaatta bulunan 29 bin 369 polis memurunun Milli Eğitim Bakanlığınca yazılı sınava alındığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

''Salt bu yazılı sınav notu puanına göre yerleştirme sıralaması oluşturulmamış, yerleştirme sıralaması, yazılı sınav notu ile birlikte mesleki kıdem puanı, eğitim puanı ve sicil notu puanlarından idari ceza puanı düşülerek oluşturulmuştur. Bu şekilde oluşturulan yerleştirme notu sıralaması çerçevesinde birimler için belirlenen kontenjana göre 9 bin 556 polis memuru başpolis memuru rütbesine yükseltilmiştir.

Başpolis memurluğu için müracaat edebilecek toplam sayı 96 bin iken Emniyet Genel Müdürlüğüne intikal eden bilgiler doğrultusunda, adaylardan çoğunun, başpolislik rütbesi alınca tayininin çıkacağı endişesiyle müracaat etmek istemeyecekleri öngörülmüş, bundan dolayı ilk sınav için bu endişeyi giderici geçici bir düzenleme yapılmıştır.

Başpolis memuru rütbesine yerleştirme sıralaması, birimlerin ihtiyacı ve personel özlük durumu göz önüne alınarak teşkilat genelinde yapılmamış, birimlere tahsisi edilen kontenjanlar çerçevesinde her birim için ayrı ayrı yerleştirme sıralaması oluşturulmuştur. Böylece terfi işlemlerinden sonra tayin endişesi ortadan kaldırılmıştır.''

Terfi işlemlerinde mevzuata aykırı bir husus bulunmadığı belirtilen açıklamada, yönetmeliğin ilk sınav için öngördüğü geçici düzenlemenin sadece bu sınavda uygulandığı, bundan sonraki sınavlarda tercihe dayalı atama esaslarına göre başpolislik rütbesine terfi işlemi yürütüleceği bildirildi.

GAZETEPORT