Türkiye’nin olası kara harekâtını değerlendiren Ortadoğu uzmanı Prof.Dr. Udo Steinbach, Türkiye‘nin bölgeye doğrudan müdahale etmemesinin altında 'müttefiklerine' olan güvensizliğinin yattığını söyledi.

Deutsche Welle'den Özlem Coşkun'a konuşan Udo Steinbach Türkiye'nin Kobani politikasını değerlendirdi. 

Uluslararası toplum Türkiye'den askeri bir müdahale beklerken, Ankara böyle bir operasyondan uzak durduğunu ifade eden Steinbach, "Zira Türk tarafı haklı olarak böyle bir eyleme tek başına girdiği takdirde Ortadoğu'da süren savaşın bir parçası haline gelebileceğini düşünüyor. Tabii bu durumda NATO ne yapar? Müttefikler ne yapar? O da belli değil" dedi.

Türkiye'nin Kobani'ye müdahale etmemesinin barış sürecini nasıl etkileyeceğini de değerlendiren Steinbach, şunları söyledi:

'BİR ÖRGÜTE HEM TERÖRİST DEYİP HEM DE BARIŞ SÜRECİ YÜRÜTEMEZSİNİZ'

"Bence Türkiye'yi gelecek yıllarda sıkıntılı günler bekliyor. Çünkü başta Erdoğan olmak üzere Türk tarafı sürekli Kürtlerle ve PKK ile yürütülen bir ‘barış sürecinden' söz etti, ancak bunu hayata geçirecek adımları atmadı. Dolayısıyla bugünkü gelişmelerle birlikte eski hesaplaşmalar da yeniden açığa çıktı. Bir örgütü hem terörist kabul edip hem de onunla barış süreci yürütemezsiniz. Cumhurbaşkanı tezkere kararının açıklandığı gün PKK ve IŞİD'in arasında bir fark olmadığını söyledi. Bu, Kürtler ve PKK nezdinde sürecin sona erdiği anlamını taşıyordu."




'TÜRKİYE CİDDİ TEHDİT ALTINDA'


IŞİD'in ve diğer aşırı İslamcıların Türkiye içerisinde destek gördüğünün bilindiğini ifade eden Steinbach, "Türkiye, IŞİD'e karşı ister bir askeri müdahalede bulunsun ister bulunmasın aslında ciddi bir tehdit altındadır. Bu nedenle öncelikle ülke içerisindeki aşırıları kontrol altına almalı ve bunlardan kurtulunmalıdır. Aksi takdirde bu İslami gruplar, gelecekte ülkedeki dengeleri bozabilir ve askeri eylemler içerisine dahi girebilirler."

'BARIŞ SÜRECİ SOMUTLAŞTIRILMALI'

Türkiye'nin barış sürecini somutlaştırması gerektiğini ifade eden Steinbach, uluslararası toplumun IŞİD konusunda nasıl bir adım atması gerektiğini değerlendirdi. 

Steinbach şunları söyledi:

"Kısa vadede hiç şüphesiz, IŞİD durdurulmalı. Türkiye'nin doğrudan müdahale etmemesini stratejik olarak doğru buluyorum. Bunun için uluslararası bir dayanışma gerekiyor. Uzun vadede ise Türkiye kendi içinde ve dışında dengeleri korumak için barış sürecini somutlaştırmalıdır. Böylece daha sağlam bir zemine basabilir. Ayrıca uluslararası toplum artık ne istediğine karar vermeli. Sadece IŞİD'i ortadan kaldırmak bölgedeki sorunları çözmek için yeterli olmayacaktır. Esad rejimine karşı da bir eylem planına geçilmelidir. İşte o zaman Türkiye, söz konusu harekâtta daha etkin bir rol üstlenecektir."