Son dönem uyuşturucu trafiğinin yeni rotası haline geldiği belirtilen Türkiye’de peş peşe yüksek miktarda kokain ele geçiriliyor.

hafta Mersin Limanı’nda Ekvador’dan gelen 1,3 tonluk kokainin ardından dün yine Ekvador’dan yola çıkan muz konteyneri içinde 463 kilogram kokain bulunduğu tespit edildi.

Limanda bir haftada ele geçirilen kokain miktarı 1,7 ton oldu.

Geçen hafta yakalanan 1,3 ton uyuşturucunun Brezilya bağlantılı olduğuna dikkat çeken Gazeteci-Yazar Timur Soykan, Avrupa’daki operasyonların ardından uyuşturucu sevkiyatının yeni rotasının Türkiye olduğunu söylüyor.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Mersin Limanı'nda bakanlığına bağlı Gümrük Muhafaza ekiplerinin çalışmaları neticesinde 463 kilogram kokain ele geçirildiğini aktararak, "Görevlerini başarıyla yerine getiren Gümrük Muhafaza ekiplerimizi tebrik ediyorum. Zehir tacirlerine asla geçit vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kısa süre önce Mersin'de bir limanda gerçekleştirilen operasyonla 1 ton 300 kilogram uyuşturucu ele geçirilerek ülke tarihinin en yüksek miktarlı kokain yakalamasına imza atıldığı anımsatıldı.

2020’DE ELE GEÇİRİLEN MİKTAR İKİ TONA YAKIN

19 Ocak 2021 tarihinde ‘güvenlik kaynakları’ 2020’de toplam 1 ton 954 kilo kokain yakalandığını bildirmişti.

Habere göre, “Uyuşturucuyla mücadele birimlerinin, 2020'de yaptığı operasyon sayısı, yakaladığı şüpheli ve ele geçirdiği uyuşturucu madde miktarlarında Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığı belirtilmişti.”

Geçen ay Panama’da varış noktası Mersin Limanı olan bir konteynerde muz kutuları içine saklanmış 616 paket kokain ele geçirilmişti.

Kokain yüklü konteynerin çıkış noktası olan Güney Amerika ülkesi Ekvador’daki Puerto Bolivar Limanı’nın Türk şirketi Yılport Holding’e ait olduğu öğrenilmişti.

Holding’in adı, geçen yıl ağustos ayında, Kocaeli Dilovası’ndaki Yılport Limanı’nda yakalanan 540 kilo kokain ile de gündeme gelmişti. Bu kokainin ise Brezilya çıkışlı olduğu öğrenilmişti.

İPUCU YAKALANDI SESSİZLİK SÜRÜYOR

Türkiye’de önceden yılda ortalama bir buçuk ton uyuşturucu ele geçirilirken şimdi tek sevkiyatta bu rakamlara ulaşıldığına değinen Gazeteci-Yazar Timur Soykan, “Türkiye bu haliyle bir Güney Amerika haline dönmüş durumda, hatta orası için bile bu rakamlar oldukça kayda değer. Avrupa’da 2017’den bu yana 10 tondan fazla yakalanan kokainin ardından anlaşıldı ki bu ticareti yapanların kullandığı gizli yazılımlar ve haber alma teknikleri var. Bunlar çözüldü, bir milyar mesaj deşifre edildi. Orada Hollanda ve Belçika limanları üzerinden dönen bu iş tespit edilince yeni bir rota arayışı ortaya çıktı” diyor.

Türkiye’de Afganistan’dan gelen uyuşturucuyu Avrupa’ya taşıyan hazır bir rotanın olduğunu da hatırlatan Soykan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu rotayı kullanarak hem Ortadoğu’ya hem de Avrupa’ya sevkiyatın merkezi Türkiye oldu. Mersin limanı’nda yakalanan 1,3 ton uyuşturucunun Brezilya’da büyük uyuşturucu baronu Sergio Roberto de Carvalho’ya ait olduğu Brezilya basınında yer aldı. Burada bir ipucu yakalandı ancak maalesef bunların üzerine gidilmiyor. Kolombiya’dan Türkiye’ye gelecek 5 ton kokainle ilgili sessizlik de hâlâ sürüyor.”