Er G.B., Bilecik'teki bölüğüne teslim olduğu gün intihara teşebbüs etti. Ailesinin iddiasına göre, intihar teşebbüsü üzerine psikoloğa gönderilmek yerine yatağa bağlandı. Ertesi gün tuvalete gideceğim diyerek, ellerini çözdürdü ve tuvalet penceresinden atlayarak intihar etti. Bilirkişi, "Komutanlar kusurlu" raporunu hazırladı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, aileye tazminat ödenmesine karar verdi. İçişleri Bakanlığı, tazminatı komutanlara rücu etti ama Yargıtay "Psikolojisi bozuk olanı askere alan idare sorumludur" kararını vererek, topu Bakanlığa attı.
 
Sadece beş yılda 408 askerin intihar etti, ailelerin açtığı davaların bazılarında tazminata mahkum olan İçişleri Bakanlığı bu kez "Tazminatı eri intihar eden komutan ödesin" diyerek, mahkemeye başvurdu. Mahkemeden çıkan tazminat kararı Yargıtay'da bozuldu. Yargıtay, "Askerliğe elverişli olmayanı askere almayın" dedi.
 
Milli Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre son beş yılda 408 asker intihar etti. İntiharlar ile ilgili çok sayıda dava Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde "İdarenin kusuru yoktur" diye kapatıldı. Ancak iki hafta önce sivil Yargıtay değişik bir karara imza attı ve psikolojisi bozuk eri askere aldığı gerekçesiyle devleti sorumlu tuttu. Yargıtay'a taşınan dava şöyle gelişti:
 
ÖNCE İNTİHAR TEŞEBBÜSÜ
 
G.B., 10 Aralık 2003 günü askere alındı. Bilecik İl Jandarma Komutanlığı'na teslim oldu. Aynı gün birlikteki pencereden kendini atmak isteyerek, intihar girişiminde bulundu. Komutanları G.B.'yi Birlik Psikoloğuna gönderdi. Psikolog, Eskişehir Hava Hastanesi Psikiyatri Kiliniğine sevkini yaptı. Ancak durumun acil görülmemesi nedeniyle sevk tarihi 6 gün sonraya, 16 Aralık'a verildi. Komutanları, G.B.'yi iki ere teslim etti, tüm gün başında beklemeleri ve dinlemelerini istedi. G.B., bir odada tutuldu. Askerlerin ve komutanların ifadelerine göre, G.B., askere gelmeden önce kız arkadaşından ayrılmıştı, sivilde işsizdi. "Onu kazanamadan kaybettim" demişti.
 
BİR GÜN SONRA İNTİHAR
 
Ertesi gün tutulduğu odadan tuvalete gitmek için izin istedi. 5. katta tutuluyordu. Tuvaletin penceresini açıp, kendini aşağı attı. Yaşamını yitirdiği tespit edildi. Ailesine haber verildi. Ailesi ise çocuklarının psikolojik sorunu olmadığını söyledi. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne tazminat davası açtı. Baba F.B., "Herhangi bir yakınması yoktu. Askere gitmeden önce herhangi bir rahatsızlık geçirmemişti, psikolojik veya başka rahatsızlığı yoktu" diyerek, tazminat istedi.
 
YATAĞA BAĞLANDI MI?
 
Aile ifadesinde ilginç bir iddiayı da gündeme getirdi. Baba F.B., "Bölük Komutanı, beni telefonla aradığında 'oğlun camdan atlamadan önce onu üç kişinin yardımıyla yatağa bağlatmıştım' dediğini iddia etti. Anne S.B. de "Oğlumla akşam 20:40 civarında görüştüğümüzde her şeyin iyi olduğnu ifade etti. Oğlumun bölük Komutanı T.Y., telefonda 'oğlunuzu üç kişinin yardımıyla yatağa bağlatmıştım' demişti. Oğlumun iki günde nasıl bu hale geldiğini bilmiyorum" dedi. Bölük komutanları ise eri yatağa bağladıkları iddialarını reddetti.
 
BİLİRKİŞİ: İNTİHAR ÖNLENEBİLİRDİ
 
İntihar davasında bilirkişi görevlendirdi. Bilirkişi raporunda, "Müteveffa hastaneye acil olarak sevk edilmiş olsaydı, 16 Aralık tarihindeki sevk gününe kalmayacak, bölüğüne hemen geri dönmeyecek ve bu intihar olayı meydana gelmeyecekti" ifadelerine yer verdi. Bilirkişi, sevkin hemen sağlanmadığı gerekçesiyle komutanların kusurlu olduğu raporunu düzenledi.
 
TAZMİNAT ÖDENDİ
 
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2. Dairesi, G.B.'nin ailesine 7 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. AYİM, "Askerin sevk edildiği revirde 'uyum bozukluğu' tanısıyla Eskişehir Hava Hastanesi'ne sevkine kararı erildiği halde hastaneye gönderilmeyip eğitime çıkartılması, birlik içerisinde sürekli gözetim ve denetim altında tutulmaması karşısında idare ajanlarının hizmet kusuru bulunmaktadır" kararını verdi.
 
İÇİŞLERİ: KOMUTANLARI ÖDESİN
 
Tazminat İçişleri Bakanlığınca ödendi. İçişleri Bakanlığı, daha sonra tazminatı ödemeleri için üç Bölük Komutanına dava açtı. Davaya bakan Bilecik Asliye Hukuk Mahkemesi, "Komutanları G.B.'yi acil olarak hastaneye sevk etmeleri gerekirken, sevk etmemeleri nedeniyle kusurlu olduğuna" karar verdi. Komutanlar kararı temyiz edince, dava Yargıtay'a taşındı.
 
YARGITAY: KUSUR TSK'NIN
 
Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi ise intihar olayından komutanların tek başına sorumlu tutulamayacağını belirterek, kararı bozdu. Daire, "Olayın meydana geliş biçimi ve zamanı ölen erin psikolojik olarak askerlik yapmaya elverişli olmadığnı göstermektedir. Bu durumdaki bir kişinin askere alınması idarenin hizmet kusurunu oluşturur" kararını verdi.
 
anf