Kanal D Haber, adı verilmeyen bir bakanın 1,5 milyon dolar rüşvet alırken görüntüsü olduğunu duyurdu. Söz konusu bakanın ünlü işadamı Reza Zarrab'tan 1,5 milyon dolar rüşvet alırken görüntüsü olduğu öne sürüldü.

'4 BAKAN HAKKINDA FEZLEKE HAZIRLANDI'

Kanal D de yayınlanan haberde oğulları gözaltına alınan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve rüşvet alırken görüntüleri olduğu iddia edilen ve ismi verilmeyen 4 bakan hakkında fezleke hazırladığını bildirdi.

Şu ana kadar aralarında işadamı Ali Ağaoğlu, üç ayrı bakanın oğlu, bazı danışmanlar, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Rıza Zarrab'ın da bulunduğu 37 kişinin gözaltına alındığı operasyon 3 ayrı soruşturmayı içeriyor.

Birinci soruşturmanın işadamı Ali Ağaoğlu'na, ikinci soruşturmanın Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar'a, üçüncü soruşturmanın ise işadamı Rıza Sarraf ile Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın aralarında bulunduğu şahıslarla ilgili olduğu öğrenildi.

Ali Ağaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 37 kişinin gözaltına alındığı soruşturma kapsamında Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar hakkında da gözaltı kararı çıktı.

OPERASYONU CELAL KARA YÖNETİYOR

Bakanların oğlunun da şüphelileri arasında bulunduğu soruşturmayı yürüten isim ise savcı Celal Kara. Soruşturmayı yürüten Savcılardan Kara, uzun süre 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görev yaptı. Savcı Kara, "Askeri Casusluk" ve "Sahte Çürük Çetesi" davalarının da savcısıydı.

BİR YILDAN BU YANA TAKİP

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele’den edinilen bilgilere göre, operasyonlar bir yıldan beri süren fiziki ve teknik takipler sonrası yapıldı.

Bu sabah düzenlenen operasyonu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yürütüyor. Soruşturmanın gelen bir ihbar üzerine başladığı ve gözaltına alınan kişilerin yaklaşık bir yıldır takip edildikleri öğrenildi.

BAKAN ÇOCUKLARINA RÜŞVET VERDİ İDDİASI

Ebru Gündeş’in kocası Reza Zarrab'ın bazı projelerde bakan çocuklarına rüşvet vermek suçlamasıyla gözaltına alındığı iddia edildi.

Ayrıca Çevre Bakanlığı ve TOKİ’nin bazı projelerinde üç bakan çocuğunun rüşvet alma iddiasıyla gözaltına alındığı öne sürüldü.

BAKAN'IN OĞLUNUN EVİNDE ARAMA

Rüşvet veren şirketler arasında Türkiye’nin dev şirketlerinin yer aldığı iddia edilirken,  polislerin Zafer Çağlayan’ın oğlunun Yenimahalle’deki evinde arama yaptığı öğrenildi.

MARMARAY'A ZARAR VERİLDİ

Erdoğan Bayraktar’ın oğlu üzerinden rüşvet vererek ve bakanlığın yetkilerini kullanarak imar usulsüzlükleri, rant yolsuzlukları, yerel yönetimlerin imara açmadığı arazilerin rüşvetle bakanlık üzerinden illegal olarak imara açılması, Fatih Belediyesi’nin sit alanındaki arazilerin bakanlığın gücünü kullanarak illegal olarak imar ve inşaata açılması gelen suçlamalar arasında.

Marmaray projesine ciddi zarar vereceği halde rüşvet karşılığında bazı arsalara imar ve inşaat izni verilmesi de suçlamalar arasında.

KİMLER GÖZALTINA ALINDI

Şu ana kadar gelen bilgiler eşliğinde gözaltına alınan isimler şöyle:

İşadamı Ali Ağaoğlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, sanatçı Ebru Gündeş'in eşi işadamı Reza Zerrab, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan, Çevre Bakanlığı Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Çevre Bakanı Danışmanı Sadık Soylu, Zafer Çağlayan’ın Özel Kalem Müdürleri  Mustafa Behçet Kaynar ve Onur Kaya.