Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun’u yalanlayarak Kırklareli İğneada’ya nükleer santral yapılmasıyla ilgili bir çalışmanın olmadığını savundu.

Ali Rıza Alaboyun’ın Türkiye’de üçüncü nükleer santralin Kırklareli’nin biyolojik çeşitliliğiyle tüm dünyanın ilgisini çeken İğneada beldesine yapılmasının planlandığını söylemesinin ardından gelen tepkiler üzerine konuyla ilgili bir açıklamada Veysel Eroğlu’ndan geldi.

Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesindeki açılış töreninde konuşan Eroğlu, İğneada’yla ilgili çalışmanın geçmişte yapıldığını savunarak “Buna açıklık getireyim. Çok yıllar önce, belki 10- 20 yıl önce Türkiye’de 3 şehirde nükleer enerji yapılması konusunda bir çalışma yapıldı. Bakanımız muhtemelen onu söyledi. Birisi Sinop, birisi Akkuyu, birisi de İğneada. Şu anda Sinop ve Akkuyu’da nükleer santral yapılıyor ve yapılacak. İğneada’yla ilgili bir çalışma ve başvuru yok” dedi.

MİLLİ PARKLARIN DIŞINDA OLAN BİR ALAN 

Buna rağmen İğneada’da nükleer tesis için çalışma yapılan alanın milli park alanı içinde olmadığını da ekleyen Eroğlu, “Birincisi İğneada’yla ilgili orada yapılan çalışmalar bizim koruma alanında yani milli parkların koruma alanında değil. İkinci olarak şu anda böyle bir talep de böyle bir müracaat da yok” ifadelerini kullandı.

KAPIYI AÇIK BIRAKTI 

Eroğlu, olası kurulacak bir nükleer santral için de kapıyı açık bırakmayı ihmal etmedi: “Sayın Bakanımız sadece burada böyle bir çalışma yapıldığını ifade etmiş. Ama bizden herhangi bir talep yok. Bu konuda herhangi bir çalışma da henüz bize intikal etmiş değil. Kaldı ki o alan tamamen milli parkların dışında olan bir alan. Bunu özellikle belirtmek istiyorum.”